Nieuws Financiële sector

Banken moeten corrupte politici en hun naasten opsporen, anti-witwaslijst verplicht

Nederlandse banken en verzekeraars zetten prominente Nederlandse politici en bestuurders, en hun familie- en vriendenkring, binnenkort op een anti-witwaslijst. Zij worden verplicht deze ‘politiek prominente personen’ (politically exposed persons, PEP’s) extra goed in de gaten te houden, om te voorkomen dat deze zich bezondigen aan corruptie. 

De Nederlandsche Bank te Amsterdam.

Als het saldo op de betaal-, spaar- of beleggingsrekening van een PEP opmerkelijk snel toeneemt of als er verdachte overboekingen naar die rekening worden gedaan, moeten de financiële instellingen dat melden bij hun toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Verzuimen zij dat, dan kan DNB hoge boetes opleggen.

Onder de definitie ‘PEP’ vallen niet alleen kabinetsleden zoals premier Rutte, maar ook topbestuurders van staatsbedrijven (bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen van ABN Amro, topman Roger van Boxtel van NS), partijvoorzitters, leden van de Hoge Raad, leden van de Algemene Rekenkamer, de hoogste generaal en president Klaas Knot van DNB.

Deze verplichting is onderdeel van een wetsvoorstel dat toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in oktober vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde en dat waarschijnlijk nog voor de zomer wordt aangenomen. Nederland moet deze maatregel nemen op basis van een Europese richtlijn uit 2015. Eigenlijk had de wet al in juni 2017 moeten ingaan, maar door de lange kabinetsformatie heeft de wet vertraging opgelopen. Nederlandse financiële instellingen moeten al langer de financiële handel en wandel van hun buitenlandse PEP-klanten in de gaten houden, maar zulke klanten hebben ze nauwelijks. Het nieuwe wetsvoorstel breidt deze verplichting uit naar Nederlandse politieke ambtsdragers en hun familie.

De financiële sector is niet blij met de nieuwe verplichting, omdat banken en verzekeraars nu voor enkele duizenden klanten een kostbaar controleapparaat moeten optuigen. De Turkse Garantibank, die in Nederland spaarrekeningen aanbiedt, kondigde om die reden vorig jaar al aan geen Nederlandse politici meer als klant te accepteren. Ook de spaarbankdochter van ABN Amro, Moneyou, weigert om die reden politici en hun familieleden als klant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden