Banken kunnen direct steun krijgen van noodfonds

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat toezicht houden op alle Europese banken. Als dat eind dit jaar geregeld is, krijgt het Europese noodfonds ESM toestemming om noodlijdende banken direct kapitaalsteun te verstrekken. Nu loopt de steun nog via het land waar de banken zijn gevestigd waardoor die op de staatsschuld en begroting drukt.

BRUSSEL - De Italiaanse premier Monti en zijn Spaanse collega Rajoy schreven het resultaat van de EU-top op hun conto. 'Een moeilijk proces, maar een goede uitkomst', zei Monti na afloop. Rajoy: 'Deze top heeft het juiste pad uitgezet om de crisis het hoofd te bieden.'


Italië en Spanje hebben steeds meer moeite om hun schulden te financieren. De rente die beide landen in rekening wordt gebracht, schoot de laatste weken voortdurend door de onhoudbaar geachte grens van 6 procent heen. Spanje betaalt zelfs al 7 procent.


Herkapitalisatie van banken door het Europese noodfonds is vooral voor Spanje van belang. Madrid kampt met zwakke, regionale spaarbanken die dreigen om te vallen. Omdat de Spaanse staat zelf financieel aan de grond zit, vroeg Madrid het noodfonds om hulp. Het fonds stelt maximaal 100 miljard euro beschikbaar.


Dankzij het akkoord kan dit geld nu direct naar de banken worden overgemaakt. Dat voorkomt dat de Spaanse staatsschuld en het financieringstekort verder stijgen, waardoor Madrid in nog grotere problemen zou raken.


De EU-leiders maakten verder voor Spanje een uitzondering op de regel dat het noodfonds als eerste zijn geld terugkrijgt, mocht de geholpen bank alsnog failliet gaan. Private investeerders vreesden een tweederangs behandeling en durfden steeds minder geld aan banken te lenen.


Italië en Spanje worden verder aangemoedigd het noodfonds te vragen obligaties van beide landen op te kopen. Dat drukt de rente. De Europese Centrale Bank beschikt eveneens over zo'n programma maar heeft dat recent in de ijskast gezet.


De voorwaarden voor steun uit het noodfonds veranderen nauwelijks. Het verzoek van Monti en Rajoy om de hulp zonder verdere verplichtingen te ontvangen, stuitte op een veto van Duitsland, Nederland en Finland. Landen die om hulp vragen, moeten onder meer alle budgettaire verplichtingen uit het Stabiliteitspact naleven en de begrotingsadviezen van de Europese Commissie uitvoeren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden