Banken komen nog 208 miljard tekort voor sterke kapitaalbuffer

's Werelds grootste banken komen nog 208,2 miljard euro tekort om te voldoen aan de strengere bankenregels uit het Basel III-akkoord. Dat maakte het Baselcomité dinsdag bekend na een peiling onder de 101 grootste banken ter wereld, waartoe drie Nederlandse banken behoren.

AMSTERDAM - Het tekort van 208 miljard euro is een verbetering ten opzichte van de vorige peiling in september, toen de banken nog 384 miljard euro tekort kwamen om aan de voor Basel III vanaf 2019 vereiste kapitaalbuffer van 7 procent te voldoen. De 101 multinationale banken hebben allen een zogenoemd Tier 1-kapitaal van minstens 3 miljard euro.

Alle 101 banken moeten vanaf 2015 afzonderlijk een kapitaalbuffer van 4,5 procent hebben en vanaf 2019 van minstens 7 procent. Voorheen lag de eis op 2 procent. Bij elkaar voldoen de banken al aan de eis; samen komen ze volgens de nieuwste peiling uit op 8,5 procent, tegen 7,7 procent 6 maanden geleden. Maar tegelijkertijd is er nog wel een aantal banken die nog bij lange na niet aan de limiet voldoen, aldus het Baselcomité. Vier Nederlandse banken, te weten Rabobank, ABN Amro, ING en het inmiddels genationaliseerde SNS voldeden begin oktober al aan de scherpere kapitaalseis van de Europese Unie van 9 procent. Rabobank had toen, gemeten over de stand van eind juni, een Tier I-kapitaalratio van 12,7 procent, ABN Amro van 11,7 procent, ING van 11,1 procent en SNS Reaal van 9,4 procent.

De Europese Bankenautoriteit presenteerde dinsdag ook cijfers over de 44 banken uit de EU die tot de mondiale groep van 101 banken behoren. De 44 Europese banken hadden samen een kapitaalbuffer van 7,7 procent, iets minder goed dan de gezamenlijke 8,5 procent van de 101 mondiale banken. De Europese banken kwamen samen nog 112 miljard euro tekort, een verbetering van 43 procent ten opzichte van de vorige peiling.

De strengere kapitaalseisen uit het Basel III-akkoord zijn drie jaar geleden in het leven geroepen in de hoop daarmee het risico op een nieuwe financiele crisis te verkleinen. Oud-DNB-president Nout Wellink was destijds als voorzitter van het Baselcomité een van de aanjagers achter de strengere eisen. Een van de redenen dat de kredietcrisis in 2007/2008 kon uitgroeien tot een ingrijpende mondiale crisis was dat banken te weinig eigen geld in kas hadden om tegenvallers op te kunnen vangen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden