Banken kennen nog geen regels tegen pinfraude

De ontdekking van een nieuwe vorm van pinpasfraude noopt consumenten tot voorzichtigheid bij het geven van hun pinpas aan een winkelbediende....

De waarschuwing 'geef nooit je pin aan een ander', heeft er een nieuwe dimensie bij. Het was al onverstandig om de pincode te verklappen. Maar nu blijkt het tijdelijk weggeven van de pinpas aan kassapersoneel evenmin van gevaar ontbloot.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zijn er apparaten in omloop die razendsnel de magneetstrip op de pinpas kunnen lezen en namaken. Vooral winkelbediendes krijgen beroepshalve pinpasjes in handen, als de klant elektronisch wil afrekenen. Een criminele winkelbediende kan met een kopieerapparaat razendsnel een duplicaat van de magneetstrip maken. Hij hoeft daarna alleen nog maar de pincode af te kijken van de klant. Daartoe kan hij een verborgen camera of een handlanger inzetten.

Vaak dagen later neemt de oplichter geld op van de bankrekening van het slachtoffer. Die heeft op dat moment zijn eigen pasje gewoon in bezit en moet aan de bank uitleggen hoe de 'spookopname' heeft kunnen gebeuren.

De nieuwe pinfraude is voor zover bekend nog niet wijdverbreid. Het Amsterdamse OM heeft één verdachte gearresteerd en is nog op zoek naar de vermoedelijke handlangers voor de fraude met naar schatting tientallen passen.

Toch noopt de fraude tot extra voorzorgsmaatregelen. Net zoals vakantiegangers in het buitenland hun creditcard niet graag meegeven aan de ober - hij kan achterin de zaak gemakkelijk extra afschriften maken om later bedragen in te vullen -, zullen consumenten er voortaan weinig voor voelen om hun pasje af te geven.

Maar klanten hebben vaak weinig keus. Vooral bij benzinestations zijn pinapparaten vaak afgeplakt en haalt de kassier de pas van de automobilist buiten diens gezichtveld door een kaartlezer. Deze methode werkt sneller. Volgens producenten van pinapparatuur nemen de andere kastjes voor het intoetsen van de pincode bovendien minder ruimte in op de vaak smalle kassabalie.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft nog geen regels voor de opstelling van de pin apparatuur. Winkeliers mogen die zelf bepalen. Dit gebrek aan regels staat in schril contrast met de vele veiligheidsmaatregelen die banken hebben getroffen om de productie van pinpassen te beveiligen.

In Europa heeft een veertigtal bedrijven een officiele erkenning van Europay en Visa. Deze gecertificeerde bedrijven mogen plastic passen maken, de magneetstrip bevestigen of deze strip voorzien van persoonlijke gegevens. Al deze bedrijven moeten voldoen aan strakke regels . Zo is de productie van het hologram op een bankpasje aan allerlei regels gebonden, terwijl een pinapparaat naar deze kenmerken niet kijkt. Enkel de magneetstrip telt.

Ondanks alle maatregelen zijn criminelen er nu in geslaagd een apparaat te maken, waarmee de magneetstrip valt na te maken. Een woordvoerder van Enschede SDU, in Nederland verantwoordelijk voor het inlezen van de persoonsgegevens op negen miljoen passen, laat weten niet verbaasd te zijn over het kraken van de magneetstrip. Ook de NVB zal niet verrast zijn. De bankenvereniging adviseerde begin dit jaar al om de pinpas niet uit het oog te verliezen en zoveel mogelijk de pas zelf door de kaartlezer te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden