Banken Europa sloten in 2013 5.300 filialen

In de Europese Unie zijn vorig jaar 5.300 bankfilialen gesloten van de 218 duizend vestigingen die er nog waren. Die spreiding was goed voor gemiddeld één filiaal per 2.300 mensen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Voor de komende zes jaar wordt een verdere inkrimping verwacht met 65 duizend filialen. Dit blijkt uit een berekening van persbureau Reuters op basis van gegevens van 26 van de 30 grootste Europese banken, de Europese Centrale Bank en een onderzoek van consultantsbureau Bain&Company. De sluitingen zijn het gevolg van bezuinigingen en het thuisbankieren. De grootste klappen worden nog verwacht in Spanje. Daar ijlt de bouwcrisis na. Bovendien heeft Spanje de meeste bankfilialen per inwoner.

Ook Italië, Cyprus en Duisland gelden als landen met een 'oververtegenwoordiging' van bankfilialen. Toch worden in deze landen minder banken gesloten dan elders, met de Italiaanse bank UniCredit als uitzondering.

Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 zijn al 20 duizend bankkantoren gesloten, ongeveer acht procent van het aantal bestaande kantoren van vóór de crisis. In Griekenland gingen in 2012 al 219 filialen dicht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden