'Banken en verzekeraars spannen samen tegen de vakbonden'

De banken en verzekeraars spannen samen tegen de werknemersorganisaties om onder de afspraken uit te komen die gemaakt zijn om korter te gaan werken en om banenreducties zonder gedwongen ontslagen te laten verlopen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

In het overleg hebben de vakbonden de Utrechtse bank-verzekeraar woensdag nog eens duidelijk gemaakt dat ze niet verder willen praten over een sociaal plan. Eerst moet er duidelijkheid zijn of het vermijden van gedwongen ontslagen inderdaad het uitgangspunt is of dat dat slechts een streven is. Ditzelfde probleem hebben de vakbonden geconstateerd bij de andere banken en verzekeraars waar ze dit jaar mee hebben gepraat over grote saneringen.

'Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er gecoördineerd wordt tussen de banken om de garantie dat werkgelegenheid behouden blijft om te buigen in een inspanningsverplichting. In ieder geval tussen ING en ABN Amro. 'Streven naar' is altijd zwakker dan 'wij garanderen' aldus Teerink die woensdag bij het overleg met Fortis Nederland aanzat.

Deze week maakte Fortis Nederland bekend zeshonderd tot duizend banen te willen schrappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden