Column

Banken en overheden geen schuld aan faillissement Imtech

Banken en overheden hebben geen schuld aan het faillissement van installatiebedrijf Imtech.

Beeld anp

Bij de ondergang van Imtech is het verleidelijk om direct de rol van de banken kritisch te belichten. Terwijl tijdens de kredietcrisis de overheid wel de banken moest redden, laten diezelfde banken nu wel een toonaangevend installatiebedrijf ten onder gaan. Maar deze vergelijking gaat om twee belangrijke redenen mank. Bij het faillissement van Imtech is de maatschappelijke schade relatief beperkt. Bovendien hebben de banken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid reeds genomen bij een eerdere redding van Imtech.

De hoofdverantwoordelijke voor de ondergang van Imtech is vooral het bedrijf zelf, waarbij de voormalige topman René van der Bruggen de grondlegger was van de mislukte expansie. Onder Van der Bruggen kocht Imtech allerlei bedrijfsonderdelen in het buitenland. Deze dochterbedrijven opereerden autonoom van het hoofdkantoor in Gouda en gingen zo jarenlang hun eigen gang. De controle van de dochterbedrijven was ondermaats, waardoor Van der Bruggen geen zicht had op de daadwerkelijke prestaties van Imtech. Voor zover bekend wist hij evenmin van de lokale fraude binnen zijn bedrijf.

Nadat de eerste fraudegevallen in 2013 aan het licht waren gekomen, raakte Imtech in een vrije val. De grote banken toonden vorig jaar coulance en gingen akkoord met een reddingsplan. De nieuwe directie beloofde beterschap, maar wist de problemen onvoldoende op te lossen. Een nieuwe fraudekwestie in Duitsland en tegenvallende cijfers deden het bedrijf de das om.

Beleggers waren jarenlang dolenthousiast over het aankoopbeleid van 'Mr Imtech' en hadden geen oog voor de gebrekkige interne controle. Dat zij nu te maken hebben met enorm koersverlies - het aandeel is in twee jaar tijd van 50 euro naar 50 cent gezakt - moeten zij toch mede aan zichzelf wijten.

De 22 duizend medewerkers van Imtech zijn de grootste slachtoffers van de ondergang. Zij verkeren nu in onzekerheid en sommigen van hen raken wellicht hun baan kwijt. Maar de bewindvoerders zullen zoveel mogelijk levensvatbare onderdelen laten voortbestaan. Een nieuw bedrijf met een nieuwe directie mag dan proberen een florerende toekomst te bouwen op de resten van Imtech.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden