Banken draaien hun kredietkraan dicht

Consumenten en bedrijven kunnen steeds moeilijker krediet krijgen. Banken gaan strengere eisen hanteren voor woninghypotheken. Grote ondernemingen die langlopende leningen willen sluiten, ondervinden scherpere toetsing door de banken....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit het jongste Statistisch Bulletin van De Nederlandsche Bank (DNB), dat woensdag is gepubliceerd.

De eisen voor grote bedrijven zijn meer aangescherpt dan in het buitenland, zo stelt DNB. Banken hebben de afgelopen maanden de hypotheken nog enigszins buitenschot gehouden. Maar de komende periode verwachten zij een aanscherping van de voorwaarden voor woningkopers.

Vooral de investeringen van Nederlandse bedrijven in het buitenland zijn fors gedaald. De directe investeringen over de grens bedroegen in het eerste kwartaal 6 miljard euro - 41 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De investeringen van buitenlandse bedrijven in de Nederlandse economie bleven wel op peil.

Bedrijven uit Nederland haalden op papier zelfs één miljard euro terug uit de VS. Volgens DNB is dat grotendeels te wijten aan de lage Amerikaanse rente. Dochterbedrijven in de VS worden gebruikt om tegen lage rente geld te lenen, dat vervolgens wordt doorgeschoven naar het moederbedrijf in Nederland.

Dat bedrijven al langere tijd terughoudend omgaan met investeringen in Duitsland, ligt volgens de centrale bank aan de kwakkelende economie daar.

De geldstromen van postbusbedrijven liepen vorig jaar voor het eerst in jaren terug. Deze bedrijven zijn op papier in Nederland gevestigd, onder meer vanwege mogelijk belastingvoordeel. In 2002 daalde de geldstroom die de postbusondernemingen via Nederland doorsluisden met 20 procent tot 3600 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden