Banken doen volgens Goldman ‘werk van God’

Niet de kerken maar de banken doen het werk van God. Tenminste dat vindt Lloyd Blankfein, de topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs die vooral berucht werd doordat hij jaarlijks bonussen opstreek van meer dan 50 miljoen dollar.

In een interview met de Britse krant The Sunday Times zei Blankfein dat banken ‘een sociale functie’ hebben en ‘een maatschappelijk belang dienen’. ‘We helpen bedrijven te groeien door ze te helpen met kapitaal. Bedrijven die groeien, creëren welvaart. Dat betekent weer dat mensen banen hebben, dat creëert dan weer meer groei en meer welvaart’, aldus Blankfein.

Blankfein vindt alle kritiek op de hoge winsten en bonussen onterecht. Hij zegt dat er helemaal geen reden is om boos te zijn op bankiers. ‘Iedereen zou juist moeten juichen om die bonussen. Het betekent dat de wereldeconomie zich weer herstelt.’

Bonus

De winst van Goldman Sachs was in het derde kwartaal beter dan verwacht en kwam uit op 3,19 miljard dollar. In dezelfde periode een jaar eerder ging het nog om een winst van 845 miljoen dollar. De bank is van plan aan het einde van dit jaar meer dan 20 miljard dollar aan bonussen uit te keren. Blankfein kan zelf rekenen op een bonus van minimaal 20 miljoen dollar, bovenop zijn gewone salaris. Zijn vermogen wordt nu al geschat op meer dan 500 miljoen dollar.

Zijn woorden werden zondag niet door iedereen in de VS in dank afgenomen. Het land voelt de financiële crisis nog meer dan een jaar geleden. De werkloosheid is nu boven de 10 procent gekomen.

Volgens Blankfein heeft het financiële systeem misschien wel zelf de crisis veroorzaakt. ‘Maar hetzelfde systeem zorgt er ook weer voor dat we eruit komen.’

Lening

Goldman Sachs was vorig jaar nog een van de banken die financiële steun van de Amerikaanse regering nodig had. De regering leende Goldman een bedrag van tien miljard dollar. Daarnaast stak Warren Buffett nog eens vijf miljard dollar in de bank. Inmiddels heeft Goldman zes miljard dollar van de overheidslening terugbetaald. De bank valt daardoor ook niet onder de beperkende regels die president Obama heeft opgelegd aan financiële instellingen die overheidsteun hebben ontvangen.

Terwijl andere zakenbanken failliet gingen (Lehman Brothers) of werden opgeslokt door grote traditionele banken (Merrill Lynch) bleef Goldman achter als de enige pure Amerikaanse zakenbank. Blankfeit kreeg hierdoor de status van een soort cultheld. Vanity Fair verkoos ‘mr. Goldman Sachs’ zoals Blankfein wordt genoemd onlangs tot de machtigste man van het informatietijdperk, vanwege zijn capaciteit om crises te overleven.

Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs (Reuters) Beeld REUTERS
Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs (Reuters)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden