Banken Cyprus zijn vooral vermomde Griekse banken

Niemand zal banken gauw prijzen wegens goedertierenheid. Zeker niet die op Cyprus. Maar van de twee grootste Cypriotische banken kan tenminste gezegd worden dat zij als enige enkele jaren geleden gehoor gaven aan de wanhopige oproep van de EU om staatsobligaties van Griekenland op te kopen, terwijl ze er al tot hun nek in zaten.

AMSTERDAM - Terwijl de banken en beleggers in Zwitserland, Frankrijk en Nederland hun Griekse schuldenpapier snel dumpten, probeerden zij een te grote prijsval te voorkomen. Ze hebben zich met deze hulp aan de Griekse politieke en financiële vrienden lelijk vergaloppeerd. En daarmee hebben ze zichzelf en hun eigen land aan de rand van de afgrond gebracht.


Hoewel de banken op Cyprus nu wordt verweten schuilplaats te zijn van miljarden aan Russisch (zwart) geld, zijn ze eigenlijk vooral vermomde Griekse banken. Alleen hebben ze niet zoals de echte Griekse banken steun gekregen toen Griekenland op de rand van het faillissement stond. Ze werden zelfs zwaar getroffen. Bij de herstructurering van de Griekse schuld eind 2011 waren zij met een vordering van 4,5 miljard euro de grootste schuldeisers. Daarop moesten ze in één klap driekwart afschrijven: 3,5 miljard euro of bijna 20 procent van het bbp van Cyprus, dat slechts 18 miljard euro bedraagt.


Cyprus telt zes eigen banken, waarvan de Bank of Cyprus en Cyprus Popular Bank (bijgenaamd Laika) veruit de grootste zijn. Het balanstotaal van deze banken bedraagt respectievelijk 37 en 33 miljard euro. Daarmee zijn ze iets groter dan Van Lanschot, maar vallen ze in het niet bij bijvoorbeeld de ING (1.200 miljard) of Rabo (750 miljard). Daarnaast opereren er nog vijf banken met een buitenlandse, met name Griekse, eigenaar. Zo'n dertig banken, waaronder vooral opvallend veel uit Arabische landen, hebben een filiaal op Cyprus. Eind vorig jaar besloot de Franse bank Credit Agricole zijn bank op Cyprus - de Emporiki Bank - te verkopen aan Alpha Bank Cyprus, een dochter van de Griekse Alpha Bank. Hiermee is een derde grote bankgroep gevormd.


Alpha Bank zou nu de beide Cypriotische banken hebben aangeboden samen met twee andere Griekse banken, Pireus Bank en National Bank, de vestigingen in Griekenland over te nemen. De opbrengst zou kunnen worden gebruikt voor het redden van Cyprus. Een van de andere grote buitenlandse banken op Cyprus is de Federal Bank of the Middle East, die sinds 1982 op het eiland actief is en wegens zijn discretie populair is bij Russische Cyprioten.


Van alle door deze banken verstrekte leningen, ongeveer 19 miljard euro, is ruim 27 procent bij Griekse staatsburgers geplaatst en maar 9 procent bij Russen. Maar van alle buitenlanders hebben de Russen wel het grootste deel van het geld op Cyprus staan, zo'n 20 tot 25 miljard euro. Britten hebben ongeveer 2 miljard op Cyprus staan.


Cyprus heeft de eigen banken medio vorig jaar een helpende hand toegestoken - net zoals de Nederlandse staat dat deed bij ABN Amro, ING en SNS Reaal - met een kapitaalinjectie van 2 miljard euro. Maar dat is volstrekt onvoldoende. De Cypriotische banken hebben zeker nog 10 miljard euro nodig voor herkapitalisatie na de enorme verliezen die op Griekse staatsleningen zijn geleden.


Top-7

1.Bank of Cyprus


2.Popular Bank (Laika)


3.Alpha Bank


4.Emporiki Bank


5.FBME Bank


6.Hellenic Bank


7.Russian Commercial Bank

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden