Bank voor gefortuneerden haalt meer dan uitstekend resultaat
Van Lanschot heeft in het eerste halfjaar van 2011 goed geboerd. De netto-winst kwam uit op 40,8 miljoen euro, 85 procent hoger dan in de eerste helft van 2010.
AMSTERDAM - De sterke winstverbetering is hoofdzakelijk terug te voeren op het vermogensbeheer, waarmee de Brabantse bank dit jaar 7 procent meer provisie verdiende. In vergelijking met de tweede helft van 2010, toen de winst 43,6 miljoen bedroeg, deed de bank het echter minder goed.
Van Lanschot richt zich sinds een paar jaar nadrukkelijk op de dienstverlening aan rijke particulieren en professionele beleggers. De bank ontwikkelt zich bewust in de richting van pure private bank, en bouwt de kredietverlening aan het bedrijfsleven daarom langzaam af. De hoeveelheid zakelijke kredieten daalde de afgelopen half jaar met 10 procent.
Het resultaat van de bank uit Den Bosch werd gedrukt door kostenstijgingen. Ter voorbereiding op de nieuwe, strengere kapitaalseisen waaraan de Europese banken binnen afzienbare tijd moeten voldoen (de Basel III-normen) heeft Van Lanschot in april 500 miljoen euro aan obligaties uitgeschreven. Het eigen vermogen van Van Lanschot bestaat voor ruim 87 procent uit spaar- en beleggingstegoeden, wat de financiering te eenzijdig maakt. Spaargeld kan relatief gemakkelijk worden opgenomen, waardoor Van Lanschot in theorie meer risico loopt bij een plotselinge kapitaalvlucht dan andere banken. De obligatielening is wel een duurdere vorm van financiering dan spaargeld, waardoor de kosten stegen.
Net als andere banken is Van Lanschot ook meer kwijt aan salarissen en bonussen. Die zijn de laatste tijd weer aan het stijgen, nu de winsten van de banken toenemen.
Bestuursvoorzitter Floris Deckers waagde zich niet aan een winstvoorspelling voor de rest van het jaar. Hij vindt de marktomstandigheden daarvoor te onzeker.
undefined