Bank volgende doelwit Wikileaks

AMSTERDAM - Na de Amerikaanse diplomatie heeft de oprichter van de klokkenluiderssite Wiki-Leaks, Julian Assange, een nieuw boegbeeld van de Verenigde Staten in het vizier. Volgens Assange zal WikiLeaks begin volgend jaar tal van interne documenten van een grote Amerikaanse bank publiceren.

Van onze redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Assange, van wie niet bekend is waar hij zich ophoudt, wilde niet zeggen om welke bank het gaat, maar volgens hem betreft het opnieuw een enorm lek, waarbij tienduizenden of honderdduizenden documenten openbaar zullen worden gemaakt. 'Ik denk dat er wel eens een bank of twee door kunnen omvallen', zei Assange. In bankkringen in de VS heerst de nodige nervositeit over de aangekondigde onthullingen, die wel eens verstrekkende gevolgen voor de betrokken bank zouden kunnen hebben.

Diplomatieke missie Taiwan
WikiLeaks zei dat het ook de hand heeft weten te leggen op ruim drieduizend documenten van de Amerikaanse diplomatieke missie in Taiwan, maar het is nog onduidelijk wanneer die gepubliceerd zullen worden. Ook dat zou uiterst pijnlijk kunnen zijn voor de VS, gezien de gevoelige relaties met China.

Volgens The New York Times blijkt uit de documenten die WikiLeaks deze week liet uitlekken, dat de VS en Groot-Brittannië zich ernstig zorgen maken over de snelle groei van het Pakistaanse kernarsenaal. De Ameriaanse ambassadeur in Islamabad waarschuwde Washington voor het risico dat kernmateriaal gestolen zal worden, 'niet door een extremist, maar door iemand die bij de leiding van de nucleaire installaties werkt'.

Aanval
Inmiddels lijkt er een tegenoffensief tegen de klokkenluiderssite aan de gang te zijn. De site lag dinsdag uren plat na een massale cyberaanval, waarbij WikiLeaks met een zogenoemd DDoS-bombardement werd bestookt. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanvallen zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden