Bank of England tegen uittocht personeel Barings

De Britse centrale bank heeft woensdagavond in een memo de in Londen gevestigde financiële instellingen gewaarschuwd geen personeel van Barings weg te kopen....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Het memo, dat geen handtekening draagt, meldt onder de kop 'stroperij' dat het personeel van Barings niet moet worden benaderd. Dinsdag werd bekend dat elf effectenanalisten van de Britse bank zijn overgestapt naar Smith New Court, een effectenmakelaar. Deze analisten waren in Tokyo werkzaam.

Het Japanse analistenteam van Barings dat hoog stond aangeschreven, verliest daardoor in één klap eenderde van zijn bezetting.

ING reageerde echter laconiek en deed de overstap af als een incident. Volgens ING zijn er geen enkele indicaties dat van een massale uittocht van hooggekwaliceerd personeel sprake zou zijn.

Nick Leeson, de handelaar die in zijn eentje de Londense zakenbank Barings naar de afgrond dreef, is bereid mee te werken aan het onderzoek van de Britse autoriteiten naar de oorzaken van het Barings-debâcle. Op die manier wil Leeson voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Singapore. Dat verklaarden zijn advocaten woensdag op een persconferentie.

Volgens zijn raadslieden, de Duitser Eberhard Kempf en de Brit Stephen Pollard, wordt het voor de jonge beurshandelaar moeilijk om het uitleveringsverzoek van Singapore aan te vechten. Maar als het Serious Fraud Office (SFO), een Britse recherchedienst, om Leesons uitlevering vraagt dan zal Leeson overwegen mee te werken aan het onderzoek. Op dit moment wordt er in Londen druk gewerkt aan een onderzoek die de oorzaak van het debâcle aan het licht moet brengen.

De schuld mag zeker niet in de schoenen van Leeson worden geschoven, aldus Pollard. 'Als er mensen van mening zijn dat Nick Leeson in zijn eentje Barings naar de afgrond heeft gedreven dat zijn ze niet volledig op hoogte van de situatie.' Volgens Pollard heeft zijn cliënt hem 'interessante informatie' gegeven. Hij voegde daaraan toe dat hij zeker bereid is met functionarissen van de SFO te praten.

In een reactie op de boodschap van Leeson verklaarde een woordvoerder van het SFO gisteren dat het nog te vroeg is om bij de Duitse autoriteiten een uitleveringsverzoek in te dienen. Leeson bracht gisteren zijn zesde dag in een gevangenis in Frankfurt door sinds zijn arrestatie op het vliegveld van die stad. Zijn vrouw bevindt zich al in Engeland.

Woensdag zijn alle handtekeningen gezet voor de overname van Barings door ING. Daarmee is de Britse bank officieel overgedragen aan de Nederlandse bank/verzekeraar. In een verklaring liet bestuursvoorzitter A. Jacobs van ING weten dat Barings vandaag 'weer opengaat' en dat alle rekeningen bij de bank 'veilig' zijn.

De bewindvoerders van Barings lieten weten blij te zijn met de officiële overdracht van de bank aan ING. Het was overigens de bedoeling dat de officiële formaliteiten dinsdagavond al zouden zijn geregeld.

Er moeten evenwel nog enkele zaken worden geregeld. Baring Securities (Japan) Limited en Baring Futures (Singapore) Pte. Limited moeten wachten met het hervatten van hun bezigheden.

Uit de verklaring van woensdag blijkt verder dat ING een lening van honderd miljoen pond sterling van Barings plc aan Barings Brothers heeft overgemomen voor 7,5 miljoen pond. Een andere lening aan Baring Brothers, de divisie bedrijfsadvisering, van 93 miljoen pond wordt waarschijnlijk overeenkomstig een soortgelijke regeling overgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.