Bank of England neemt Brexitmaatregelen: historisch lage rente

De Bank of Engeland heeft de basisrente verlaagd naar 0.25%, het laagste niveau in de 322-jarige geschiedenis van de bank. Tevens trekt de centrale bank tientallen miljarden ponden uit om de Britse economie te stimuleren en het vertrouwen te vergroten. Hiermee anticipeert bankgouverneur Mark Carney op een lagere economische groei. Er zijn tekenen dat de economie na het Brexit-referendum stagneert, maar harde cijfers zijn nog niet aanwezig.

Het gebouw van de Bank of England in Londen.Beeld AP

Voorkomen is beter dan genezen, is het motto. Voor het EU-referendum had toenmalig minister van Financiën George Osborne nog voorspeld dat een stem voor een Brexit zou leiden tot renteverhogingen, slecht nieuws dus voor huiseigenaren. Indertijd zetten economen reeds vraagtekens zijn deze 'politieke' waarschuwing en dat bleek terecht te zijn geweest. Sinds het historische referendum hing een renteverlaging in de lucht. Een maand geleden zag de monetaire commissie er nog vanaf, maar nu is volgens Carney preventieve actie geboden.

Hij toonde zich een behoedzame bankier door geen radicale stap te nemen naar 'gratis geld', ofwel een rente van 0%. In plaats daarvan bewandelde hij een tussenweg door van 0.5 naar 0.25 te gaan, de eerste renteverlaging sinds 2009 toen het eiland kampte met de naweeën van de kredietcrisis. Anders dan toen, zo zei de Canadese topbankier donderdag tijdens een persconferentie, moet het voor burgers en bedrijven nu wel goed mogelijk zijn om geld te lenen van de banken.

Banken hebben geen excuus

Hij zei dat de banken geen excuus hebben om de renteverlaging niet door te berekenen aan hun klanten, al valt nog te bezien of ze dat gaan doen. Een Brit met een hypotheek van 211.000 pond zou maandelijks 22 pond extra overhouden. Voor spaarders is de interventie een klap, maar volgens Carney is het cruciaal dat geld gaat rollen teneinde de economie draaiende te houden. Mocht de economische situatie de komende maanden verslechteren, dan is een verdere verlaging naar 0.1 procent denkbaar.

Om het aanbod te stimuleren gaat de bank ook de geldpersen weer aanzetten. Het zal zestig miljard aan staatsobligaties kopen en 10 miljard aan bedrijfsobligaties. Carney heeft de groeiverwachting voor 2017 flink bijgesteld. In mei werd er nog vanuit gegaan dat de groei 2.3 procent zou bedragen, nu gokt hij op 0.8 procent. De kans op een recessie acht Carney, die meerdere malen voor een Brexit heeft gewaarschuwd, op 50-50. Hij verwacht dat 250 duizend mensen hun baan gaan verliezen.

Wat gaat Hammond doen?

Getuige de koerswinsten van bijna een procent reageerden de beurzen verheugd op de renteverlaging, maar analisten toonden zich sceptisch. 'Het moet worden bezien of dit genoeg is om het gemoed van consumenten en bedrijven te verbeteren, gezien de voortdurende onduidelijkheid over de Britse relatie met de Europese Unie,' zegt Anthony Doyle van de Britse vermogensbeheerder M&G. Carney zelf beweerde dat dit, het stimuleren van aanbod, alles is wat hij momenteel redelijkerwijs kan doen.

Dat was een boodschap voor de regering. Vol verwachting kijken de Britten nu uit naar wat de nieuwe minister van Financiën Philip Hammond gaat doen om de vraag te stimuleren. Daarbij wordt voornamelijk gedacht aan grote infrastructurele projecten. Eerder al had Hammond gezegd dat hij de ambitie van zijn voorganger om de staatsschuld verder te bepreken niet langer deelt. Aangezien de Tories de belastingen niet zullen verlagen, staat er een verhoging van de rijksuitgaven aan te komen.

Philip Hammond bij 10 Downing Street.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden