Bank of England doet onderzoek op hoofdkantoor Barings

De Bank of England is met een onderzoek begonnen op het hoofdkantoor van Barings in Londen. De centrale bank wil zo te weten komen in hoeverre de top van de bank op de hoogte was van de handel en wandel van Nick Leeson, de effectenhandelaar die verantwoordelijk is voor het...

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De autoriteiten in Singapore zijn een formeel onderzoek gestart naar fraude en sabotage bij de Britse bank Baring. De gerenommeerde Britse zakenbank werd zondag onder curatele van de Bank of England gesteld. Die stelde drie partners van het advies- en accountskantoor Ernst & Young aan als curator. De bank gingen ten onder door speculaties van de in Singapore gestationeerde optiehandelaar Nick Leeson.

De Britse krant The Independent meldde woensdag dat het hoofdkwartier van Barings in Londen al een maand geleden wist dat er een ramp stond te gebeuren.

Roy Neighbour, woordvoerder van het ministerie van Handel van Singapore, zei dat het onderzoek dinsdag was ingesteld op basis van een rapport dat was overlegd door een functionaris van Barings. Neighbour wilde geen details geven, maar bevestigde dat er naar aanwijzingen van fraude of sabotage wordt gezocht. Dinsdag werden diverse medewerkers van Baring Futures Singapore, het bedrijfsonderdeel waar Leeson werkte, ondervraagd.

Een woordvoerder van de Bank of England zei woensdag dat hij niet van het graafwerk op het hoofdkantoor op de hoogte was, maar gaf tegelijkertijd toe dat het onderzoek naar het debâcle bij Barings 'niet compleet is als dat niet g

gebeurt'.

De krant Straits Times uit Singapore meldde dat van ten minste een hoge bankfunctionaris het paspoort werd ingenomen. Neighbour wilde niet zeggen of er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen Leeson.

Er zou ook worden onderzocht of er sprake is van een complot om Barings te gronde te richten en willen de autoriteiten in Singapore weten waarom op het hoofdkantoor in Londen geen alarm is geslagen toen Baring Futures Singapore in januari grote verliezen meldde.

De krant The Independent zei woensdag dat functionarissen op het hoofdkantoor in Londen al een maand geleden op de hoogte waren van grote verliezen in Singapore. Barings hoestte 70 miljoen dollar op om Leeson in staat te stellen aan acute verplichtingen uit speculaties te voldoen, aldus de Britse krant.

Beurshandelaren die lucht hadden gekregen van de ongewone transacties van Leeson en die in Londen informeerden waarom Barings zo omvangrijk speculeerde met opties op de beurs van Tokyo, kregen te horen dat het om een 'afgeproken strategie met cliënten' ging, zegt de krant.

Volgens diverse kranten genoot Leeson alle vrijheid bij zijn transacties. Medewerkers van Barings in Singapore erkenden tegenover de media dat de 28-jarige handelaar uit kostenoverwegingen mocht toezien op zijn eigen financiële transacties. Volgens de Straits Times hoefde Leeson niet te rapporteren aan zijn meerderen in Singapore, maar rechtstreeks aan het hoofdkantoor in Londen.

De plaatselijke autoriteiten hebben ondertussen in het kader van hun onderzoek naar de affaire collega's van Leeson, die de afdeling Futures (termijncontracten) leidde, verhoord en het paspoort van minstens een van de topmensen van de bank ingetrokken.

De verdachte handelaar is nog steeds spoorloos. Volgens een Singaporese krant zou hij met een valse Canadese pas op de naam van John Halls naar Canada zijn gevlucht. De krant ontleent die kennis aan een anonieme beller. Maar ook in Maleisië en Thailand kijkt de politie naar hem uit.

De curatoren onderhandelden gisteren opnieuw met allerlei financiële instellingen die interesse hebben om delen van het Barings of zelfs het gehele bedrijf over te nemen. ABN Amro behoort tot de belangrijkste kandidaten, maar daarnaast zijn ook enkele Britse banken, Deutsche Bank, Swiss Bank Corporation en Amerikaanse investeringsbanken als Merrill Lynch in Barings geïnteresseerd.

Het debâcle werkt nog steeds door op de financiële markten. De meeste Aziatische markten sloten woensdag lager uit vrees voor de gevolgen. Handelaren keken vooral naar New York, in de hoop dat Wall Street positief gestemd zou blijven.

In Tokyo bleef de onzekerheid aanhouden. De Japanse aandelen moesten inleveren. De Nikkei-index ging 434.72 punten omlaag of 2,6 procent omlaag tot 16.618, het laagste punt sinds 8 december 1993.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.