Bank gaat failliet door gebrek aan vertrouwen

Waarom gaan banken failliet? De drie belangrijkste redenen...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM Waarom gaat een bank failliet? Grofweg zijn er drie redenen. De meest voorkomende is dat een bank geen financiële tegenvallers meer kan opvangen.

Banken zijn van elkaar afhankelijk. Ze lenen elkaar voortdurend geld uit, op basis van het vertrouwen dat ze dat geld weer terugkrijgen. Maar als dat vertrouwen wegvalt, kan een bank moeite krijgen om geld van andere banken te lenen. Als dat rondzingt, komt het voortbestaan van de bank meer en meer in gevaar.

Dat zal ook terug te zien zijn in de beurskoers. Als de bank geen geld meer kan lenen, is een uiterste mogelijkheid om aan kapitaal te komen, het uitgeven van nieuwe aandelen. Maar niemand zal die willen hebben als de koers laag is. Als de aandelenemissie het laatste redmiddel is, komt de bank ernstig in de problemen.

Een lage beurskoers wil niet altijd zeggen dat een bedrijf ongezond is. In een klimaat waar alle banken onder vuur liggen, kan een uitstekend functionerende bank ook zijn koers zomaar zien dalen. En aldus een prooi zijn voor een slimme jager met diepe zakken, een verzekeraar bijvoorbeeld. Die kijkt door de zwakke beurskoers heen en ziet een goedkope, maar gezonde bank om over te nemen.

Het niet kunnen voldoen aan langlopende verplichtingen kan evenzeer het einde van een bank betekenen. Een bank moet geld kunnen uitlenen, maar 10 procent van de lening moet gedekt zijn door een reserve. Is die buffer volledig ‘verbruikt’ dan kan een bank niets lenen en niets uitlenen – de raison d’être van een bank. Het voortbestaan van de bank staat dan ernstig op het spel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden