'Bank Antillen faalde in zaak-Deuss'

Het Openbaar Ministerie heeft hard uitgehaald naar de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA), de centrale bank van voorheen de Antillen. De BNA heeft volledig gefaald in zijn toezicht op de First Curaçao International Bank (FCIB), de bank van voormalig oliehandelaar John Deuss.

GERARD REIJN

ARNHEM - De centrale bank betaalde zelfs 40 miljoen euro om Deuss' bank te hulp te komen, terwijl daartoe geen verplichting bestond. Volgens het OM is er sprake van 'een wel heel hechte band' tussen Deuss en BNA-president Emsley Tromp.

Deuss, zijn zus Tineke en zijn bank zijn verdacht in een omvangrijke strafzaak. De zaak draait om een btw-carrousel die de Britse belastingdienst miljarden heeft gekost. De FCIB zou een deel van die carrousel hebben gefaciliteerd met zijn ongebruikelijk snelle betalingsnetwerk. Justitie onderzoekt nog of de beschuldiging van witwassen kan worden hard gemaakt; dat onderzoek kan nog wel even duren.

In de strafzaak die nu in zijn eindfase is, wordt de verdachten verweten dat ze in Nederland zonder vergunning en dus zonder toezicht bankierden, dat ze ongebruikelijke (en waarschijnlijk criminele) transacties niet meldden en dat ze een criminele organisatie vormden.

J. van der Werff, een van de drie officieren van justitie in deze zaak, dekte zich alvast in tegen een te verwachten stelling van de verdediging, dat de omstreden bank netjes onder het toezicht van de BNA viel. Dat toezicht, zei Van der Werff, was 'niet altijd even stringent', vaak juist 'opmerkelijk coulant'. Volgens hem was dat nou juist de reden dat Deuss' bank de schijn ophield dat hij vanuit Curaçao opereerde. In feite werd de bank gerund vanuit de villa van Deuss in Berg en Dal bij Nijmegen.

Volgens Van der Werff overlegde Deuss regelmatig met president Tromp van de BNA. Daarvoor kozen zij nooit het kantoor van Tromp, maar chique hotels, soms niet eens op de Antillen. Telkens kreeg Deuss heel snel zijn zin, één keer zelfs onder verwijzing naar regels die niet meer bestonden.

BNA constateerde al in 2003 dat Deuss als president van zijn bank leningen verschafte aan zijn eigen bedrijven, en dat daaraan een einde moest komen. Dat gebeurde pas twee jaar later, toen Deuss commissaris werd in plaats van bestuurder. Maar Tromp bleef wel met Deuss praten en niet met de nieuwe bestuurder van de bank.

Van der Werff noemde tal van voorbeelden van strapatsen van de BNA in zijn strafeis die de hele dag duurde. FCIB nam bijvoorbeeld een belang in een bedrijf, Global Gateways. Daarvoor was toestemming van BNA nodig, maar die kwam er niet. Desondanks trad BNA niet op.

In 2006, vlak voordat justitie de invallen deed bij FCIB, kreeg die bank zelfs nog een volledige bankvergunning van BNA, hoewel die bank in een deplorabele staat verkeerde: de allerlaagste Camels-rating.

De soepele houding van de BNA duurt volgens Van der Werff voort tot op de dag van vandaag. Hij wees erop dat de centrale bank geen enkele interesse heeft in de strafzaak tegen 'zijn' bank. Het strafdossier is niet eens opgevraagd, en een eigen onderzoek is niet gestart.

Justitie eist tegen John Deuss achttien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk en een boete van zes ton. Tegen zijn zus Tineke luidde de eis vijftien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk en een half miljoen boete. Van de bank eist justitie 100 miljoen euro illegaal verkregen winsten terug, en een boete van 3 miljoen euro. Na volgende week komt de verdediging aan het woord. De uitspraak is op 24 mei.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden