Bangladesh wil Rohingya's afvoeren naar onbewoond eiland dat voortdurend onderstroomt

Het is een onbewoonde zandplaat die bij elke vloed of regenbui onder water loopt. Toch heeft de regering van Bangladesh Thengar Char, een eilandje in de Golf van Bengalen dat op geen enkele kaart staat, uitgekozen om binnenkort tienduizenden statenloze Rohingya-vluchtelingen op te 'herhuisvesten'. Voordat zij weer worden uitgezet naar Myanmar.

Leden van de ambtelijke commissie op bezoek in Cox's Bazar in de deelstaat RakhineBeeld afp

Het plan is bedacht voor de 69 duizend Rohingya's die afgelopen maanden vanuit Myanmar naar Bangladesh zijn gevlucht. De islamitische Rohingya's zijn op de vlucht voor het Myanmarese leger, dat na enkele gewapende aanvallen van rebellen op politieposten in oktober 2016 militaire operaties tegen de burgerbevolking begon. Critici noemen de acties etnische zuiveringen.

De meeste vluchtelingen zijn opgevangen in vluchtelingenkampen in de buurt van Cox's Bazar, in het zuidoosten van het land. Daar wonen al 232 duizend Rohingya's uit Myanmar die bij eerdere golven van geweld naar Bangladesh zijn uitgeweken, met name in 2012, toen honderden Rohingya's werden werden bij pogroms door de boeddhistische Birmese meerderheid in Myanmar.

Kritiek van mensenrechtengroepen

Bangladesh stelde de omstreden verhuizing voor Rohingya's eerder voor in 2015. Dat leidde tot een storm van kritiek door mensenrechtengroepen. De regering vreest dat de Rohingya's problemen veroorzaken als ze zich 'vermengen' met hun lotgenoten en de lokale Bengali. Mogelijk speelt ook een rol dat de opvangkampen vlak bij de stranden van Cox's Bazar liggen, een van de belangrijkste toeristische attracties van Bangladesh.

'Er heerst angst dat de instroom van Rohingya-moslims van tijd tot tijd zal leiden tot een achteruitgang van recht en orde en tot de verspreiding van besmettelijke ziekten (...), en bovendien allerlei sociale en financiële problemen zal veroorzaken', stelde de regering onlangs op haar website.

Ambtelijke commissies uit Dhaka zijn inmiddels bezig lijsten te maken van geregistreerde en niet-geregistreerde vluchtelingen in de regio rond Cox's Bazar. Geselecteerde groepen zullen vervolgens tijdelijk worden gehuisvest op Thengar Char. Daarna worden ze teruggestuurd naar Myanmar.

Rohingya, de verschoppelingen van de regio

Het conflict met de Rohingya-moslims in Myanmar dreigt over te slaan naar de buurlanden, die inmenging vrezen van IS. Bangladesh vangt duizenden vluchtelingen op, in Maleisië werden vijf Myanmarezen vermoord.

Religieuze minderheid

De islamitische Rohingya zijn een etnische, culturele en religieuze minderheid in het boeddhistische Myanmar. Ze zijn verwant aan de Bengali in Bangladesh, maar leven al eeuwenlang geïsoleerd en statenloos in de deelstaat Rakhine. De regering van Myanmar beschouwt hen als illegale immigranten. Populistische boeddhistische groeperingen zien hen als islamitische indringers.

Mensenrechtenorganisaties kwalificeren de verhuizing naar Thengar Char als een deportatie. Een VN-agentschap noemde het plan 'zeer complex en controversieel'. De 2.430 hectare grote slik aan de rand van de delta van de Meghna, ten oosten van Hatiya, heeft geen wegen of andere infrastructuur. De zandplaat staat bij vloed en tijdens de moesson grotendeels onder water en is kwetsbaar voor de vele cyclonen die dit deel van de wereld teisteren.

'Als die plek niet leefbaar is, zal de regering hem leefbaar maken', zei een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Dhaka maandag. Maar volgens een anonieme collega die AFP citeert, is Thengar Char alleen in de winter toegankelijk en een toevluchtsoord voor piraten. 'Het is een afschuwelijk plan om mensen daarheen te sturen om te gaan wonen.'

Rohingya vluchtelingen in BangladeshBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden