Bangladesh staat voor tweederde onder water

Bangladesh kampt al zes weken met hevige overstromingen, de ergste in tien jaar. Tweederde van het land staat inmiddels onder water....

Reuters, AP

DHAKA

Maandag heeft Bangladesh om internationale hulp gevraagd. Volgens de regering van Sheikh Hasina is er gebrek aan voedsel en medicijnen. Veel geld zal ook nodig zijn voor de wederopbouw als het water is gezakt. De schade wordt geschat op 220 miljoen dollar. Huizen en scholen moeten worden herbouwd, wegen en spoorlijnen hersteld en het land moet weer geschikt worden gemaakt voor land- en tuinbouw.

Maar het eind van de watersnood is nog niet in zicht. De Bengalen denken met angst terug aan de watersnoodramp van tien jaar geleden. 'Het lijkt al op de overstromingen van 1988', zegt Hashem Ali Matbar uit Demra, 15 kilometer van Dhaka. Hij vaart met een boot door een waterzee tussen de daken door. Bij de overstromingen in 1988 kwamen meer dan vijfduizend mensen om het leven.

'Er is veel verwoest destijds. De meeste van onze huizen begaven het toen het water zich terugtrok.' Matbar is bang dat de ramp dit keer nog omvangrijker zal zijn, omdat de overstroming al veel langer duurt dan in 1988.

De huidige watersnood wordt veroorzaakt door zware moessonregens en versterkt door het water dat via de Ganges vanuit India het land binnenstroomt. Alle rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Door de uitzonderlijk sterke getijdenwerking in de Golf van Bengalen kan het water uit de rivieren niet goed afvloeien.

In Dhaka proberen soldaten met zandzakken het water tegen te houden. Meer dan de helft van de hoofdstad staat al onder water.

De overstromingen treffen zo'n 25 miljoen mensen in 43 van de 64 districten die Bangladesh telt. De meeste van hen zijn door het water ingesloten of dakloos geraakt. Velen zijn werkloos geworden, boeren kunnen niet op tijd zaaien. Bijna een half miljoen ton rijst op de velden is verloren gegaan door het water. Honderdduizend mensen lijden aan diarree. 'De meeste waterputten zijn ondergelopen', zegt Matbar, die vreest dat het ergste nog moet komen.

Het waterniveau blijft stijgen. Weerkundigen zijn bang dat er half september pas verbetering komt in de situatie, als het moessonseizoen eindigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden