Bangladesh hangt beruchte oud-militieleider op

Bangladesh heeft woensdag in alle vroegte de islamitische partijleider Motiur Rahman Nizami (73) opgehangen in de gevangenis van Dhaka. Hij was ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd met Pakistan in 1971.

Redactie
Motiur Rahman Nizami in Dhaka in 2006. Beeld reuters
Motiur Rahman Nizami in Dhaka in 2006.Beeld reuters

Het nieuws over de executie werd vlak na middernacht bekendgemaakt, omdat gevreesd werd voor woedende reacties van volgelingen van Nizami. Rechtszaken tegen de daders van tijdens de oorlog gepleegde misdaden hebben in het verleden tot gewelddadige protesten in de hoofdstad Dhaka geleid.

Ondanks het nachtelijk uur stroomden tal van mensen de straten van de hoofdstad op om de terechtstelling te vieren. 'We hebben 45 jaar op deze dag moeten wachten', reageerde oorlogsveteraan Akram Hossain. 'Eindelijk heeft de gerechtigheid gezegevierd.'

De politicus kreeg in 2014 zijn doodvonnis te horen. Een speciaal tribunaal achtte hem schuldig aan genocide, verkrachting en het organiseren van een slachting onder vooraanstaande intellectuelen. In hoger beroep werd dat vonnis bekrachtigd.

De veroordeling van Nizami was een uitvloeisel van de bevrijdingsoorlog van 1971, toen Oost-Pakistan zich van West-Pakistan afscheidde en Bangladesh vormde. Het wrede optreden van het Pakistaanse leger kostte volgens officiële cijfers aan drie miljoen Bengalezen het leven. Het werd een van de vijf grootste volkerenmoorden van de twintigste eeuw, tevens een van de minst bekende.

Nizami zat volgens het War Crimes Fact Finding Committee in de leiding van de militie Al-Badr, die vlak voor de Pakistaanse capitulatie huishield onder intellectuelen. Het comité omschreef de militie als een 'bloeddorstige kliek' die 'op een beestachtige manier de beste zonen van onze natie heeft vermoord'.

Tal van mensen gingen de straten op om de terechtstelling te vieren. Beeld epa
Tal van mensen gingen de straten op om de terechtstelling te vieren.Beeld epa
De politie en grenswacht hadden duizenden man extra op de been gebracht om tijdens de executie de veiligheid in de belangrijkste steden te bewaken. Beeld epa
De politie en grenswacht hadden duizenden man extra op de been gebracht om tijdens de executie de veiligheid in de belangrijkste steden te bewaken.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden