Banenverlies in VS dempt optimisme

Na het optimisme donderdag over meevallende economische groei in de VS, moesten beleggers vrijdag de teleurstelling van een krimpende arbeidsmarkt slikken....

Van onze verslaggever

Zolang het herstel van de Amerikaanse economie geen duidelijke vorm krijgt, moeten analisten alle nieuwe gegevens op een goudschaaltje wegen. Het stijgende vertrouwen onder consumenten helpt mee om de balans naar de positieve kant te laten overhellen. Het vertrouwen steeg in juli van 89,7 punten naar 90,9 punten, zo meldde de Universiteit van Michigan. Ook ondernemers houden goede moed. Een specifieke index van fabrikanten steeg tot boven de 50 punten - een vingerwijzing voor economisch herstel.

Ook het werkloosheidscijfer oogde aanvankelijk gunstig. Volgens de tellingen van het ministerie van arbeid daalde de werkloosheid van 6,4 procent naar 6,2 procent. Maar de daling is vooral te wijten aan teleurgestelde werkzoekenden, die zich niet meer laten registreren.

Amerikaanse autofabrikanten krijgen momenteel de rekening gepresenteerd van hun goedkope leningen van een jaar geleden. Vooral Ford wist de omzet in 2002 op te voeren door leningen met 0 procent rente aan autokopers te slijten. De keerzijde van deze actie is dat de omzetcijfers dit jaar veel lager uitvallen. Ford zag de omzet in juli met 11 procent dalen. De verkopen van Chrysler daalden in de VS met 7,6 procent. General Motors wist met een daling van 5,5 procent de neergang nog te beperken.

De dollar sloot een gunstige week rustig af. De Amerikaanse munt won 2,3 procent ten opzichte van de euro. Een euro is op dit moment 1,1251,dollar waard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden