Banenverlies houdt aan ondanks herstel

De werkgelegenheid krimpt dit jaar opnieuw, zij het minder snel dan voorgaande jaren. De arbeidsmarkt profiteert dus nog niet van het economisch herstel dat is ingezet. Alleen in de uitzendbranche, groothandel en voor zzp'ers groeit de werkgelegenheid. Doordat in de zorg en bij de overheid tienduizenden banen verdwijnen, bereikt de WW in aantallen een recordhoogte.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - Dat blijkt uit de arbeidsmarktprognose die het UWV vandaag publiceert. In 2014 verdwijnen er naar verwachting 66 duizend banen. Afgezet tegen 2013 is dat een positieve ontwikkeling: toen werden 143 duizend banen geschrapt. Het aanhoudende banenverlies wordt deels goedgemaakt door een verdere groei van het aantal kleine zelfstandigen. Er komen 32 duizend zzp'ers bij, verwacht het UWV. In 2013 waren dat er 54 duizend.

Werkgevers zijn nog voorzichtig: omdat de crisis zo lang heeft geduurd, kan het langer duren voordat het herstel intreedt, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

De arbeidsmarkt reageert altijd vertraagd, maar doordat het economisch herstel met 0,5 procent zo broos is, zijn de meeste bedrijven volgens het UWV nog niet toe aan personeelsuitbreiding. De bedrijven zijn vooral aan het 'resetten', zegt Witjes. 'Ze kijken hoe ze het werk slimmer kunnen organiseren. De digitalisering zet door, alles is gericht op kostenbeheersen.'

Dat blijkt bijvoorbeeld in de industrie. De sector profiteert van de aantrekkende wereldhandel, maar toch verdwijnen er dit jaar 8 duizend banen doordat er wordt geïnvesteerd in arbeidsbesparende techniek om te kunnen blijven concurreren met het buitenland. En al worden in de bouw tekenen van licht herstel verwacht, dat betekent slechts dat er minder werkgelegenheid verdwijnt. Het UWV verwacht dat de woningbouw dit jaarvoorzichtig opgang komt, omdat de huizenprijzen op het laagste punt zijn beland en de hypotheekrente laag is.

De forse banenkrimp bij de overheid zet dit jaar verder door. Van de 66 duizend banen die verdwijnen komt iets meer dan de helft voor rekening van de collectieve sector. Door de bezuinigingsmaatregelen in de zorg is die sector vorig jaar veranderd van banenmotor in krimpsector. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Nieuw fenomeen is dat zorginstellingen vooruitlopend op nieuwe wetgeving hun personeelsbestand al terugbrengen, vooral in de ouderenzorg en thuiszorg.

Het UWV ziet dit jaar ook kansen op de arbeidsmarkt. Door de opleving van de economie stijgt het aantal vacatures met 80 duizend tot bijna 700 duizend. Dat aantal blijft nog ver onder de records van ruim 1 miljoen vacatures voordat de crisis uitbrak. 'Er ontstaat meer beweging op de arbeidsmarkt', verwacht Witjes.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden