Banenplan voor 80 duizend zorgwerknemers

Ruim 25 duizend zorgmedewerkers krijgen hulp bij het vinden van een baan buiten de zorgsector en bijna 55 duizend worden omgeschoold voor een nieuwe functie in de zorg. Voor vijfduizend jongeren komen er leerwerkplekken. Dat zijn de belangrijkste maatregelen uit het sectorplan voor de zorg dat dinsdag is bekendgemaakt. De overheid trekt er 100 miljoen euro voor uit, de sector zelf past eenzelfde bedrag bij.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - De maatregelen, die gisteren werden bekendgemaakt door minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS, voorkomen niet dat er toch veel zorgmedewerkers op straat komen te staan, verwachten werkgevers en vakbonden in de zorg. Zij zullen de problemen verzachten, maar niet oplossen, reageert voorzitter Guus van Montfort van Actiz, de brancheorganisatie van zorgondernemers.

Door de hervormingen en bezuinigingen staan er de komende jaren tienduizenden banen op het spel. Volgend jaar verschuift de verantwoordelijkheid voor langdurige zorg van het Rijk naar de gemeenten. Daarnaast worden verzorgingshuizen gesloten. Mensen die zorg nodig hebben, zullen langer thuis blijven wonen. Ze hebben daar dan meer ondersteuning nodig, terwijl er minder personeel nodig is in zorginstellingen.

Asscher noemt het 'goed nieuws' dat de sector erin is geslaagd afspraken te maken over het behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid. Het zorgakkoord dat het kabinet vorige week sloot met de regeringspartijen en de bevriende oppositie, zorgt volgens hem nog eens voor het behoud van tienduizend banen.

De grootste vakbond in de zorg, Abvakabo FNV, is niet betrokken bij de plannen omdat de bond geen cao wil sluiten voor de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, kraamzorg en jeugdzorg (VVT). 'Wij willen een écht banenplan. En dat begint ermee dat er wordt afgezien van de megabezuinigingen op de zorg', zegt Abva-voorzitter Corrie van Brenk.

Asscher heeft 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in diverse sectoren. Er zijn inmiddels plannen goedgekeurd voor onder meer de bouw, de transportsector en de kinderopvang.

De Tweede Kamer debatteert deze week over de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Het is de bedoeling dat voor de zomer ook de senaat de plannen goedkeurt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden