Banenplan Obama positief ontvangen

Het nieuwe banenplan van de regering-Obama is goed ontvangen in de Verenigde Staten. Linkse critici van de president en zelfs de Republikeinse oppositie in het Congres reageerden positief op onderdelen van het onverwacht ambitieuze voorstel.

DIEDERIK VAN HOOGSTRATEN

NEW YORK - Met de live uitgezonden rede voor het voltallige Congres verraste Obama vrijdagmorgen (Nederlandse tijd) zijn gehoor. De kosten van de zogenoemde American Jobs Act zijn met 447 miljard dollar (326 miljard euro) aanzienlijk hoger dan was voorspeld. Volgens het Witte Huis zullen er 50 duizend arbeidsplaatsen per maand mee worden geschapen, in plaats van de 30 duizend die de afgelopen drie maanden telkens verloren gingen.

Op een duidelijke, soms harde toon bepleitte Obama steun voor de verlaging van de loonbelasting voor werknemers en kleine werkgevers, en miljardenuitgaven voor infrastructuur.

Nadat hij tijdens het recente debat over de staatsschuld was beschuldigd van een timide houding tegenover de conservatieve fractie, hield de president zich ditmaal niet in. 'De vraag is of wij, geconfronteerd met een nationale crisis, het politieke circus kunnen stopzetten en daadwerkelijk iets doen om de economie te ondersteunen', zei hij. 'U dient dit banenplan direct aan te nemen.'

In zijn rede benadrukte Obama dat zijn suggesties niet links of rechts zijn. In het verleden ondersteunden Democraten en Republikeinen soortgelijke 'injecties' om de economie vooruit te helpen, zei hij.

De conservatieve aanvoerder John Boehner suggereerde dat samenwerking met Obama niet ondenkbaar is. 'De voorstellen van de president zijn het overwegen waard', oordeelde hij.

'Het is bij benadering niet het stoutmoedige plan dat ik in een ideale wereld zou wensen', schreef gisteren Paul Krugman, de invloedrijke econoom die Obama's economische beleid vanuit de progressieve hoek heeft bekritiseerd. 'Maar als het wet zou worden, zou het vermoedelijk een flinke deuk in de werkloosheid slaan.'

Andere experts stemden in met Krugman, die het pakket beter noemde dan verwacht. Het gevaar van een nieuwe recessie, de 'double dip', kan alleen worden afgewend als de werkloosheid omlaag wordt gebracht. Stimulansen op de korte termijn dienen te worden gekoppeld aan zuinigheid op de lange termijn, vinden de meeste economen.

De werkloosheid (9,1 procent) moet omlaag door individuele loonbelasting te verlagen, bedrijven te belonen die mensen aannemen, staten financieel te steunen om leraren aan het werk te houden, en de infrastructuur onder handen te nemen. 'Mensen aan het werk krijgen en meer geld in de zakken van de mensen die werken', zo vatte Obama het doel van zijn Jobs Act samen. Ook bepleitte hij dat de speciale bezuinigingscommissie extra zal snijden om te voorkomen dat de nieuwe stimulans de staatsschuld verder verhoogt.

Presidentskandidaten zoals Michelle Bachmann en Mitt Romney wezen de voorstellen meteen af.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden