Banenjacht

Naam: Peter de Man (57) Is: computerdeskundige en amateurhistoricus Heeft: een nieuwe sollicitatiemethode gevonden Wil: leiding geven..

Francisca Segers

Vier dikke mappen met sollicitatiebrieven liggen op het bureau van Peter de Man.

'Ik lees mijn brieven met tranen in de ogen, zo mooi zijn ze, maar werkgevers vinden mijn leeftijd kennelijk een struikelblok.'

Toen De Man in februari 2004 werkloos werd, had hij goede moed: 'Ik dacht dat ik wel aan de bak zou komen met mijn kennis en ervaring, als medewerker op personeelszaken of als computerprogrammeur. Toch krijg ik afwijzingsbrieven waarin staat dat ik te weinig ervaring heb. Het lijkt alsof ze mijn brieven helemaal niet lezen.'

Hij begon in 1964 bij IBM als medewerker personeelszaken:

'De ontwikkeling van de IBM pc heb ik vanaf dag 1 meegemaakt.' Begin jaren negentig ging het slecht met IBM. Het personeel werd uitgedund. Als De Man vertrok, zou hij een riante vertrekpremie krijgen: 'Achteraf heb ik spijt dat ik ben weggegaan, maar op dat moment vond ik het spannend om voor mezelf te beginnen.' In 1993 ging hij verder als zelfstandig ondernemer. Hij gaf computercursussen bij bedrijven.

In 2002 ging hij bij Stichting Welstandszorg Noord-Holland aan de slag als netwerkbeheerder. Na een botsing met de directeur stond hij op straat.

De Man valt nu in voor een computerdocent op een scholengemeenschap. Fulltime computercursussen geven doet hij liever niet: 'In computerland moet je altijd bij blijven, daar heb ik geen zin meer in.' Voor wat extra geld figureert hij in soaps en films. De Man is in trek: 'Het is mijn kop. Laatst werd ik uit een groep van zeventig mensen gekozen om een pastoor te spelen.' In mei zit hij in het programma van Peter R. de Vries. In een reconstructie van een moord zit hij als verdacht individu aan de bar van een café.

Hij heeft genoeg hobby's om bezig te blijven. Geschiedenis en beeldhouwen zijn De Mans passies. De Man beschrijft zichzelf als zelfstandig en creatief. In zijn droombaan kan hij deze kwaliteiten en zijn liefde voor geschiedenis combineren: 'Leiding geven aan een grote groep historisch onderzoekers lijkt me fantastisch.' De Man wil inspireren. Hij zit nu al in het bestuur van een vereniging waar ijverig wordt geschilderd en gebeeldhouwd.

De Man maakt een goede kans op een baan bij Alexander Calder, een reïntegratiebedrijf: 'Tijdens groepstrainingen, waaraan ik zelf deelnam, begon ik andere werkzoekenden te adviseren en te helpen met het schrijven van brieven. De organisatie vroeg of ik niet geïnteresseerd was in een baan als consulent. Je moet zorgen dat een bedrijf kennis met je maakt, zodat ze je puur op persoonlijkheid kunnen aannemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden