Banen duizenden Britse militairen in gevaar

Tienduizenden Britse militairen moeten vrezen voor hun baan. Het Britse ministerie van Defensie wil op de uitgaven besparen door bij de landstrijdkrachten, de marine en de luchtmacht fors te bezuinigen op de kosten voor het geüniformeerd personeel.

ANP

Dat heeft de Britse krant The Daily Telegraph zaterdag gemeld op gezag van bronnen binnen de regering. Over het precieze aantal militairen dat moet vertrekken liet de krant zich niet uit. De verantwoordelijke bewindslieden zouden daarover komende week besluiten nemen.

Volgens de krant heeft het Britse leger circa 180.000 geüniformeerde medewerkers. De kosten voor dat personeel zijn veel hoger dan voor burgers. De overheid is onder meer veel geld kwijt aan de huisvesting en het uitrusten van de militairen. Vele militairen doen administratieve taken die volgens de bewindslieden ook door burgers kunnen worden vervuld.

Volgens The Daily Telegraph moet het leger ook veel tanks en andere voertuigen opgeven. Ook zou het snijden in het personeelsbestand tot gevolg kunnen hebben dat militairen langer aan het front in Afghanistan moeten dienen.

Volgens berekeningen van functionarissen bij het defensieapparaat levert het afstoten van 20.000 mensen in het eerste jaar een besparing van 1 miljard pond (1,2 miljard euro) op. Het Britse begrotingstekort bedroeg in juli ruim 150 miljard pond (circa 180 miljard euro). De regering heeft alle ministeries laten weten dat ze drastisch moeten bezuinigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden