Update

Bandleden van Eagles of Death Metal geweigerd bij openingsconcert Bataclan

Twee leden van de band Eagles of Death Metal zijn zaterdag weggestuurd bij de opening van de Parijse concertzaal Bataclan, waar ze een jaar geleden op het podium stonden toen er een bloedige aanslag werd gepleegd. Uitspraken van de zanger van de band waarin hij suggereerde dat islamitische beveiligers betrokken waren bij de aanslag zijn de Bataclan-directie in het verkeerde keelgat geschoten.

Redactie
Eagles of Death Metal op het podium op 13 november 2015, enkele momenten voor terroristen er een bloedbad aanrichtten. Beeld afp
Eagles of Death Metal op het podium op 13 november 2015, enkele momenten voor terroristen er een bloedbad aanrichtten.Beeld afp

Zanger Jesse Hughes had vorig jaar aan de Amerikaanse media verklaard dat het erop leek dat de aanslag van binnen in de zaal werd gecoördineerd en had vraagtekens gezet bij de veiligheidsvoorschriften. Eerder deze week vroeg Bataclan-directeur Jules Frutos zich af 'hoe Jesse Hughes het aandurft om elke twee maanden volledig foute verklaringen de wereld in te sturen. Het is te gek voor woorden, om de beveiliging ervan te beschuldigen onder één hoedje te spelen met de terroristen.'

Hughes, een ander bandlid en hun manager wilden zaterdag het concert bijwonen van Sting waarmee de concertzaal officieel werd heropend. De avond was een eerbetoon aan de negentig slachtoffers van de aanslag van 13 november 2015. Het was de eerste keer dat de Bataclan zijn deuren opende. 'Ze zijn gekomen en ik heb ze weggestuurd. Sommigen dingen vergeeft men mensen niet', aldus de directeur.

De band had na de aanslag gevraagd om als eerste weer op te treden als Bataclan weer openging, maar dat weigerde de directie eveneens. De zanger is een fervent aanhanger van Donald Trump en beweert dat moslims buiten feest vierden terwijl terroristen in de concertzaal mensen doodschoten. Hughes is zondag overigens wél aanwezig bij de onthulling van een gedenkteken naast Bataclan, samen met president Hollande.

Bezoekers staan in de rij voor concertzaal Bataclan. Beeld anp
Bezoekers staan in de rij voor concertzaal Bataclan.Beeld anp

Sting in stilte

Het was zaterdagavond aan de 65-jarige zanger Sting om met een optreden de zaal te heropenen. Hij begon zijn concert met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de negentig mensen die hun leven in de zaal verloren. 'We zullen ze niet vergeten', zei hij tegen de 1.500 aanwezigen. Onder het publiek bevonden zich veel nabestaanden van de slachtoffers van de aanval door drie IS-terroristen.

Vorig jaar, op 13 november, stapte het drietal de zaal binnen waar op dat moment de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal optrad. De mannen waren bewapend met automatische geweren en bomgordels en richtten een bloedbad aan. Tegelijkertijd sloegen twee andere terreurteams toe op straat bij enkele cafés en bij het stadion Stade de France.

De Bataclan is de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd om alle sporen van het geweld uit te wissen. Sting vroeg geen geld voor zijn optreden. De opbrengst komt ten bate van slachtoffers en nabestaanden. De voorstelling was met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven.

Sting op het podium van het theater Bataclan. Beeld afp
Sting op het podium van het theater Bataclan.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden