Banden Iran verder aangehaald met bezoek Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reist in het najaar naar Iran. Ook gaat het kabinet de handel met de Islamitische Republiek Iran weer bevorderen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bij de VN in New York. Beeld afp

Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. In 2001 bezocht een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken (Jozias van Aartsen) Iran voor het laatst.

Het nieuwe beleid wordt mogelijk door het nucleaire akkoord dat de regering in Teheran is overeengekomen met een aantal wereldmachten. 'Het kabinet spreekt de verwachting uit dat met dit akkoord de toon is gezet voor verbetering van de betrekkingen met Iran', aldus Koenders.

De hervatting van de economische dienstverlening houdt onder meer in dat handelsmissies weer mogelijk worden en dat de handel met Iran weer wordt bevorderd vanuit Nederland en de ambassade in Teheran. Ook zullen Iraanse bewindslieden die zich met economische zaken bezighouden weer in Den Haag worden ontvangen.

Samen met andere EU-landen wil het kabinet de komende maanden kijken hoe de relatie met Iran moet worden herzien. Het Duitse kabinet is al met een handelsmissie naar Iran geweest. Ook Koenders' Franse ambtgenoot Laurens Fabius was eind vorige maand al in Teheran.

De Iraanse president Hassan Rohani schudt de hand van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius. Beeld ap

Nucleair akkoord na jaren van onderhandelen

Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China bereikten vorige maand onder leiding van de EU na jarenlange onderhandelingen een nucleair akkoord met Iran. Vooral de VS en Israël vreesden dat het land in het geheim werkte aan een kernwapen. Iran heeft steeds beweerd slechts vreedzame doeleinden na te streven met zijn nucleair programma.

De VN-Veiligheidsraad legde Iran sinds 2006 diverse keren sancties op omdat het land weigerde te stoppen met verrijking van uranium. Ook stelden de VS en EU eigenstandig sancties in. De strafmaatregelen worden vermoedelijk vanaf begin volgend jaar langzaam afgebouwd. Pas na een aantal jaren zullen de laatste sancties worden opgeheven.

Sancties ingesteld om mensenrechtenschendingen of steun aan terrorisme blijven van kracht. Koenders verwacht niet dat op het vlak van de binnenlandse politiek spoedig iets zal veranderen. Hij zal tijdens zijn bezoek de mensenrechten ter sprake brengen. Amnesty meldde onlangs dat dit jaar al 700 mensen in Iran zijn geëxecuteerd.

Ambassade heropent

Groot-Brittannië heropent zondag de ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Londen sloot de ambassade in november 2011 en riep alle medewerkers terug nadat demonstranten het gebouw hadden aangevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden