Recept

Bananenbrood met wal- en pecannoten

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: bananenbrood (snack, 12 plakken).

Foto Studio V

Plots lag er een zielige tros bruine bananen op de fruitschaal. Niet dat die tros daar bruin en wel was neergelegd. Nee, die tros was groengeel ons huis binnengekomen en op die fruitschaal gelegd, tussen wat appels, een rimpelige citroen, een aubergine en een oud verlanglijstje. Die citroen waarschuwde de bananen voor het gruwelijk lot dat hun te wachten stond: verschalkt zouden ze worden, door gretige kinderen.

Tallina van den Hoed Foto Studio V

Maar de kinderen hadden ineens besloten dat appels lekkerder waren, en sinaasappels leuker, want daarvan kun je de schil heel gek in je mond doen. Dus verkleurden de bananen van lichtgeel naar geel met bruine plekjes. Als de tros ogen had gehad, had hij vast erg sip gekeken, want verschalkt worden is dan erg, maar genegeerd worden misschien nog wel erger.

Nu lenen bijna overrijpe bananen zich prima voor bananenbrood. Dat is heel lekker, maar mensen op internet proberen het om te toveren tot iets supergezonds en maken het zonder vet, suiker, gluten, granen en lactose. Stop die gezondheidsgoeroes en maak dit brood zoals het hoort: als een bonk energie voor winderige en regenachtige herfstdagen.

Bereiding

Zet de oven aan op 180 graden. Pureer de bananen met het beetje citroensap. De staafmixer is hiervoor het handigst, maar gewoon prakken met een vork kan ook. Roer een voor een de eieren erdoor. Als het een mooi mengsel is, kunnen de suiker en de gesmolten boter erbij. Meng alles goed. Roer dan de vanillesmaak en de yoghurt erdoor. Als het wederom een mooi egaal mengsel is, kunnen het meel, de bakpoeder en de kokos en het zout er in één keer in. Roer goed; dat lijkt nutteloos, maar opeens heeft het rare mengsel het door en wordt het een mooi beslag. Breek de noten, op 6 na - die worden straks versiering - in stukjes en voeg ze aan het beslag toe. Bekleed een cakevorm met bakpapier, vouw de plooien goed strak. Giet het beslag in de cakevorm, leg de versiernoten erbovenop en bak het bananenbrood in 50 minuten bruin en gaar. Laat het brood buiten de vorm afkoelen, dan wordt het niet klef.

Eet het met een lekkere lik boter. Of met een dot slagroom.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Bananenbrood met wal- en pecannoten. Foto Tallina van den Hoed

Ingrediënten
- 3 rijpe bananen
- 1 sprietsje citroensap
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 50 g gesmolten boter
- 1 theel. vanille-essence
- 2 eetl. volle yoghurt
- 250 g speltmeel
- 3 theel. bakpoeder
- 50 g fijngemalen, gedroogde kokos
- snuf zout
- 100 g wal- en/of pecannoten

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.