Banana Pancakes, Body of Lies, The Tale of the Princess Kaguya

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice van Daan Veldhuizen. Beeld .
Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice van Daan Veldhuizen.Beeld .

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice (Daan Veldhuizen, 2015)

NPO 2, 23.00-00.05 uur

In de ogen van anderen kan Shai nooit iets goed doen. Maar nu hij zijn studie heeft afgerond en van de stad is teruggekeerd naar zijn geboortedorpje Muang Ngoi, ergens tussen de bergen van Laos, wil de jonge man bewijzen dat hij eigen baas kan worden. Als het regenseizoen voorbij is en de eerste backpackers zich aandienen, staat Shai trots in de deuropening van zijn nieuwe souvenirwinkelannex massagesalon annex excursiebureautje. Maar wat dan?

Jeugdvriend Khao, het andere hoofdpersonage van de fascinerende documentaire Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice, heeft het als mens, rijstboer en gezinsvader beter voor elkaar. Het contrast tussen hen is de pijnlijke kern van de film, maar Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice gaat ook over de manier waarop dorpjes als Muang Ngoi veranderen zodra ze op een toeristische route komen te liggen. Regisseur Daan Veldhuizen (Stories from Lakka Beach) toont hoe Muang Ngoi in een identiteitscrisis belandt door de aanleg van een nieuwe weg en de komst van elektriciteit: plotsklaps zijn de herrie en chaos van de moderne wereld binnen handbereik.

Hoe verwerkt zo'n dorp de toeristenstroom? En wat hebben die backpackers, voornamelijk alternatieve jongeren uit het Westen, hier eigenlijk te zoeken? Veldhuizen, die ook het scenario, het camerawerk en de montage voor zijn rekening nam, houdt alle thema's van de film uitstekend in balans en zoekt vol nieuwsgierigheid naar antwoorden.

Body of Lies (Ridley Scott, 2008)

SBS 9, 23.10-01.35 uur

De Nederlandse actrice Carice van Houten zou in Body of Lies de echtgenote van CIA-agent Leonardo DiCaprio spelen, maar toen de opnamen achter de rug waren, vond regisseur Ridley Scott het subplot toch niet goed werken. Hij beloofde beterschap in de Blu-rayuitgave, maar ook daarin was Van Houten niet te zien. Jammer, want Body of Lies is geen onaardige thriller, die een aantal voorzichtige vraagtekens plaatst bij Amerika's oorlog tegen terrorisme, waarin een CIA-baas (Russell Crowe) vanuit Washington zijn rechterhand in het Midden-Oosten (DiCaprio) een terreurcel laat ontmantelen.

The Tale of the Princess Kaguya (Isao Takahata, 2013)

Film1 Premiere, 22.10-00.21 uur

Een eenvoudige bamboesnijder vindt in een oplichtende plant een complete minimens. Een geschenk uit de hemel. Het prinsesje past aanvankelijk nog in zijn hand, maar hoe zorgzamer hij en zijn vrouw voor haar zijn, hoe groter ze wordt. En niet alleen dat: ze verandert in een 'gewone' baby en is een dag later al een peuter. Alsof haar leven zo kort zal zijn dat er geen tijd mag worden verspild. Met The Tale of the Princess Kaguya maakte animatie-grootmeester Takahata (Grave of the Fireflies) een persoonlijke, tedere verfilming van een Japanse volkslegende uit de 10de eeuw. Geen driedimensionale, gepolijste animatiewereld, maar sierlijke aquarel-, inkt- en houtskoolcomposities die veel witruimten overlaten. Als je eenmaal aan die stijl gewend bent, zie je hoe rijk Takahata's verbeelding is. Hoe het haar van de rennende prinses een wervelwind van houtskoolstrepen wordt, hoe Takahata schildert met schaduwen en lichtvlakken, of hoe stof in krullen opwaait.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden