Ban Ki-moon naar Den Haag voor honderdste verjaardag Vredespaleis

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties komt op 28 augustus naar Den Haag voor de viering van 100 jaar Vredespaleis. Hij zal in de Groote Rechtzaal van het Internationaal Gerechtshof een toespraak houden over de inspanningen van de VN om de rol van het recht in de wereld te bevorderen.

Redactie
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in New York, begin deze maand. Beeld getty
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in New York, begin deze maand.Beeld getty

Dat heeft Ben Bot, de voorzitter van de Carnegie-Stichting, donderdag bekendgemaakt. De stichting is eigenaar van het Vredespaleis en vernoemd naar Andrew Carnegie, de Amerikaanse mecenas die het geld voor de bouw ter beschikking stelde. Het Vredespaleis werd op 28 augustus 1913 geopend in aanwezigheid van Carnegie, koningin Wilhelmina en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders.

Het Vredespaleis is gebouwd voor het Permanente Hof van Arbitrage (PCA), dat staten helpt hun geschillen vreedzaam en langs juridische weg op te lossen. Later kwam daar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) bij, het hoogste juridische orgaan van de VN, dat ook gaat over geschillen tussen staten en daarnaast juridische adviezen geeft aan andere VN-organen.

De aanwezigheid van Vredespaleis, PCA en ICJ trok later tal van andere internationale juridische instanties aan, zoals het Joegoslavië-Tribunaal en het Internationaal Strafhof. Dit heeft Den Haag de bijnaam 'juridische hoofdstad' van de wereld opgeleverd, bedacht door Bans voorganger Boutros Boutros-Ghali.

De Carnegie-Stichting en de gemeente Den Haag hebben samen een feestprogramma opgesteld voor de 100e verjaardag van het Vredespaleis. Er zijn bijeenkomsten voor experts, maar ook evenementen die het grote publiek moeten trekken. Zo komen er concerten en een vredesloop. In het Gemeentemuseum komt een tentoonstelling van tekeningen over vrede in de wereld. De projecten 'benadrukken dat we blijven werken aan een betere wereld waarin conflicten vreedzaam worden opgelost', aldus de Carnegie-Stichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden