Bami voor Balkenende

HOE lang geleden zette de VARA als vanzelfsprekend een PvdA-coryfee in het zonnetje wanneer de partij haar verkiezingscongres hield? Nog niet eens zo lang geleden, maar het is al een vervlogen tijd geworden....

Paul Brill

Terwijl de PvdA Ad Melkert op het schild hief, kon de VARA-kijker vrijdagavond in Astrid Joostens Oog in oog nader kennismaken met CDA-leider Jan Peter Balkenende. Zaterdagavond trad Melkert wel op in Kopspijkers, ook VARA, maar het was een nep-Melkert, die op hoogst onflatteuze wijze figureerde in de persiflage waarmee het programma altijd afsluit. De PvdA moest het hebben van de EO en de KRO: voorzitter Ruud Koole was zaterdag de gast van Andries Knevel in diens talkshow (die overigens nog steeds op zoek is naar een zinvolle formule) en de nieuwe lijsttrekker maakte gisteravond zijn opwachting bij het rk-smaldeel van Netwerk.

De politicus met de meeste exposure was dus Balkenende: drie kwartier ongedeelde televisietijd. De CDA-lijsttrekker is de new kid on the block en daarom voor diverse praat- en interviewprogramma's interessant. Vóór Oog in oog zag ik hem al in Vurige tongen en Barend & Van Dorp, en het schijnt dat er ook een optreden in Theo van Goghs interviewprogramma in het verschiet ligt. Op zijn beurt grijpt Balkenende natuurlijk elke kans op publiciteit aan, want hij is een relatief obscuur politicus en het is van het grootste belang dat de kiezers hem wat beter leren kennen. Meer naamsbekendheid is al winst, gezien het feit dat hij zelfs in het hoofdcommentaar van het Algemeen Dagblad vorige week nog de verkeerde voornaam kreeg toebedeeld.

Of de nieuwe CDA-voorman ook genoegen beleeft aan zijn bliksemtournee, is een tweede. Hij doet zijn best om open en ontspannen te zijn, maar is duidelijk geen natuurtalent. Als professoraal en enigszins provincialistisch type past hij ook (nog) niet zo goed in het Hilversumse circuit, zoals bleek in Vurige tongen. Mede-panellid Patty Brard, presentatrice van Big Brother the Battle, vond hem eng 'belerend' en ging op een afstandje zitten. 'Leuk om je waarneming te hebben', bedankte hij haar beleefd.

Aan mediatraining heeft Balkenende geen boodschap. Hij wil 'zichzelf blijven' en zonder opsmuk zijn ideaal uitdragen, namelijk 'een samenleving waarin de mensen elkaar zien staan', zei hij in Oog in oog. Afgaande op de peilingen hoeven de media-adviseurs inderdaad niet uit te rukken: qua populariteit staat hij boven Melkert. Maar hoe lang zal zijn argeloosheid blijven bekoren? Joosten vroeg hem naar zijn favoriete eten. 'Bami die mijn vrouw maakt.' Zelfs Wim Kok, ook geen man voor coquilles St. Jacques, zou zich een knipoog hebben gepermitteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden