Bami-boot

Schipperspad, De Vaargeul, Tolstraat, De Meerpaal, De Oever, Veerstraat. Hier in Tolkamer verwijzen veel straatnamen naar de band die het dorp heeft met de Rijn....

Rolf Sikkink en Tolkamer

Sinds enkele maanden is er een vreemde eend in de bijt. Een ondernemer van Chinese komaf drijft op een boot aan de Europakade een Chinees Indisch restaurant, genaamd Hong Kong. Het restaurant ligt aangemeerd tussen andere schepen, waaronder een drijvende levensmiddelenzaak en een tankstation. Rijnaken, vrachtschepen en containerschepen passeren de eetgelegenheid in een wolk van Koe Lo Yuk en Foe Yong Hai.

November vorig jaar legde de pakjesboot van Sinterklaas tot vreugde van vele kinderen aan achter het restaurant. De goedheilig man kon via de loopbrug van de Chinees direct het dorp inlopen. Zijn staf en mijter bleven bijna hangen achter de geelrode neonpoort met de tekst Chin. ind. spec. restaurant Hong Kong. De grap van de wat oudere dorpsjeugd: de Sint komt niet uit Spanje, maar uit China.

Ik heb Hong Kong toegevoegd aan het lijstje met attracties die ik laat zien aan mensen die mij in Tolkamer bezoeken. De andere hoogtepunten in de buurt zijn het peilhuisje waar Rijkswaterstaat de waterhoogte meet (iedere dag een andere stand), de al eerder genoemde drijvende kruidenier, het in onbruik geraakte douanekantoor dat is omgetoverd tot een hotel, de tribune waar vanaf het rivierenlandschap kan worden aanschouwd en niet te vergeten de ondergrondse glasbak bij het bejaardenhuis.

Etenstijd, we gaan aan boord. Het enige wat afwijkt van de doorsnee Chinees zijn de patrijspoorten en de golfbeweging in je bord tomatensoep wanneer een rijnaak voorbij vaart. Ik maak mijn tafelgenoot wijs dat de satéstokjes evenwijdig aan de kade dienen te worden gelegd, anders doet het eerste de beste containerschip ze van het etensbord af rollen.

Lachen, daar aan boord van het restaurant dat in de volksmond de Bami-boot wordt genoemd - een enkeling houdt het op Nasi-schuit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden