Bamboe doeloe

Bamboe als vloer bestaat al een tijd. Sinds kort is het ook verkrijgbaar als plaatmateriaal om kasten en muren mee te fineren....

Tekst Jaap Huisman

Denkend aan bamboe komen de meesten niet verder dan dat aardig ruisend bosje achter in de tuin, dat ons een klein tempo doeloe-gevoel geeft. Terwijl je er ook op kunt lopen. Of je kast mee kunt betimmeren. Een kleine zeven jaar terug begon de opmars van bamboe in het interieur, met de promotie door de ecologische importfirma Bamboo Forest. Daarbij is het niet gebleven. Er zijn nu al enkele firma's die bamboeparket leveren, zoals Moso in Hoorn, een nieuwe loot aan de stam van Bamboo Forest.

Anders dan bij hout zijn er twee tinten denkbaar, naturel en caramel, wat misschien niet bijster gevarieerd is, maar wel een warm homogeen beeld kan opleveren in het interieur. Architecten smullen daarvan. Typerend voor bamboe is namelijk het licht gestreepte dessin, met hier en daar een spoor van de stengelschotjes. Voor houtverslaafden is dat wennen, zeker als ze tuk zijn op vlammen en noesten. Bamboe is rustiger en evenwichtiger, minder gevoelig voor krimp en zwel, en net zo sterk en slijtvast als eiken.

De kleine revolutie die zich in de bamboeverwerking heeft voorgedaan, zegt Rolf Bakker van Moso, is dat bamboe sinds enige tijd ook als plaatmateriaal leverbaar is. Je kunt er dus kasten en wanden mee fineren. Er zijn nu platen beschikbaar van 2,44 bij 1,22 meter. In China wordt de grassoort hooguit constructief gebruikt. Bouwmateriaal pur sang. De Neder landers overtuigden de Chinese firma's ervan dat plaatmateriaal ook een esthetische kant heeft, waardoor het ook op andere vlakken dan vloeren kan worden gebruikt.

De ontdekking van de bamboeparketvloer begon op de particuliere markt, logisch want het kan in prijs wedijveren met eiken. Maar Moso denkt en werkt inmiddels groot: het stadhuis van Nieuwe gein, de advocatenkantoren van Hulshoff Buruma in Rotterdam, vestigingen van Randstad, overal tref je het Zuid-Chinese bamboe aan. De grootste opdracht kwam deze zomer het plafond van het vliegveld van Madrid. Dat is een oppervlakte van 125 duizend meter. Dan is het een gelukkige bijgedachte dat de plantages in Azië in vijf jaar weer helemaal aangegroeid zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden