BAM bouwt Bijlmerbajes om tot groene stadswijk - met 1.350 nieuwe woningen

De roemruchte Bijlmerbajes in Amsterdam krijgt een nieuw leven als groene stadswijk. Een consortium met onder meer projectontwikkelaar AM - een dochter van bouwbedrijf BAM - heeft de grond gekocht voor ruim 84 miljoen euro en gaat 1.350 woningen neerzetten op het terrein, waar tot juni vorig jaar veroordeelde criminelen hun dagen moesten slijten in de beroemdste gevangenis van Nederland.

Wilco Dekker
Artist Impression van de Bijlmerbajes. Beeld
Artist Impression van de Bijlmerbajes.Beeld

Dat is dinsdag bekend gemaakt door het Rijksvastgoedbedrijf. In het Bajes Kwartier, zoals de wijk gaat heten, komen huur- en koopwoningen in alle prijscategorieën. Ongeveer vierhonderd woningen worden sociale huur, een 'substantieel deel' valt in het middensegment.

De wijk wordt autoluw, parkeren gebeurt grotendeels ondergronds. Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines.

Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis hergebruikt. De gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar dan als balkonhekjes.

De Bijlmerbajes. Beeld Aurélie Geurts
De Bijlmerbajes.Beeld Aurélie Geurts

Van de zes karakteristieke gevangenistorens, die in gebruik waren van 1978 tot 2016, blijft er een behouden. Die wordt getransformeerd tot 'groene toren' met een verticaal park en stadslandbouw. Projectontwikkelaar AM won de aanbesteding (vijf consortia deden mee) en werkt onder meer samen met investeerder AT Capital en ontwerper OMA (van Rem Koolhaas).

De bouw begint in 2019, in 2021 moeten de eerste woningen bewoond zijn. Het terrein wordt begin volgend jaar overgedragen. In de Bijlmerbajes worden sinds vorig jaar duizend vluchtelingen tijdelijk opgevangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden