Baltic Ace ligt scheepvaart nog lang in de weg

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART DIRKS

IJMUIDEN/ROTTERDAM - Een gespecialiseerd bergingsbedrijf gaat de zware stookolie en diesel uit de vorige week gezonken Baltic Ace pompen. Het schip met ruim 1.400 auto's aan boord ligt nog maanden in de weg voor het scheepvaartverkeer, aldus Rijkswaterstaat Noordzee.

De Baltic Ace zonk op 5 december na een aanvaring met een containerschip dicht bij de Eurogeul, de toegangsroute naar de Rotterdamse haven. Vijf bemanningsleden zijn omgekomen; nog zes worden vermist. De Griekse reder heeft aan het Deense bergingsbedrijf Svitser vooralsnog alleen de opdracht gegeven om de brandstof uit het schip te pompen, niet om het wrak te ruimen.

Het schip was op weg van Zeebrugge naar Finland. Volgens schattingen heeft de Baltic Ace 446 ton zware stookolie (heavy fuel oil) en 50 ton diesel aan boord. 'Het leegpompen van de tanks zal zeker twee tot vier weken duren, bij gunstige weersomstandigheden', zegt woordvoerder Cor Rabings namens Svitser. Bij de vestiging van Svitser in IJmuiden zijn dit weekend en maandag de eerste voorbereidingen getroffen. Het diving support vessel, het schip van waaruit de duikers werken, wordt momenteel voorbereid op vertrek.

Eerst zal er worden gezocht naar de lichamen van de zes nog vermiste opvarenden. Dat is een taak van de marine, maar die wacht nog op een formeel verzoek van de Griekse reder. Die moet op zijn beurt bij vlaggestaat Bahama's toestemming vragen voor de duikoperaties bij het schip.

Pas als begin volgend jaar zo veel mogelijk brandstof uit het schip is gehaald, kan worden begonnen met de daadwerkelijke berging. 'Dat wordt een ingewikkelde en langdurige klus', zegt Mariska Vebeij van Rijkswaterstaat Noordzee. 'Ga maar na: de Costa Concordia ligt er ook nog steeds.' Dat cruiseschip liep in januari op de rotsen voor de Italiaanse kust.

De Baltic Ace is 65 kilometer ten westen van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee gezonken. Het ligt op een diepte van 36 meter op de zeebodem. Tussen de waterspiegel en het schip is ongeveer 6 meter water.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden