Balten gaan einde WO II niet vieren

De Baltische landen en Rusland zijn in een diplomatiek relletje verwikkeld rond de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog....

Van onze buitenlandredactie

De Letse president Vaira Vike-Freiberga gaat wel, maar heeft Moskou beledigd met de door haar uitgesproken verwachting dat de Russen op 9 mei 'wodka zullen drinken, volksliedjes zingen en herinneringen ophalen over hoe heldhaftig ze de Baltische landen hebben veroverd'.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende voor het Balticum dat de onderdrukking door nazi-Duitsland werd ingeruild door het schrikbewind van Stalin. De Baltische landen wachten nog altijd op excuses van Moskou, met name voor de massadeporaties naar Siberië onder Stalin .

Maar ook de herdenking van de val van nazi-Duitsland ligt heel gevoelig in de drie Baltische landen. Estland, Letland en Litouwen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door het Rode Leger, toen daar in 1941 de nazi's overheen kwamen. Duizenden Balten sloten zich - onder dwang, maar velen ook vrijwillig - bij het Duitse leger aan. Daarmee keerden ze zich tegen de Sovjets, klinkt de uitleg in de Baltische landen. Maar de soldaten vochten ook aan andere fronten, terwijl veel burgers enthousiast meehielpen met het uitmoorden van de joodse bevolking .

De Baltische landen zijn sinds 1991 onafhankelijk, maar de relatie met Rusland blijft moeizaam. Zo is het grensverdrag met Rusland nog altijd niet geratificeerd. Dat kan tijdens de feestelijkheden in mei gebeuren, heeft president Poetin herhaaldelijk gezegd. Zijn Baltische collega's vinden echter dat hij de ratificatie als lokkertje probeert te gebruiken. 'We reiken een hand van vriendschap', aldus Poetin. 'Of die wordt aangenomen en wordt geschud of niet, hangt niet van ons af.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden