Ballonvaarders in ruimtepak willen stokoud record breken

Niks geen wetenschap, gewoon een record vestigen voor in het geschiedenisboek, omschrijft de Engelse ballonvaarder Andy Elson zijn tocht naar de grenzen van de dampkring, ergens deze zomer....

Broer Scholtens

De vlucht is in alles een record. De ballon die Elson naar boven moet brengen, is bijna vierhonderd meter hoog, de grootste aller tijden. Hij is gevuld met helium, zal van het dek van een vrachtschip worden opgelaten, vanaf een locatie in de Atlantische Oceaan.

Op veertig kilometer hoogte is het extreem koud, en er heerst vacuüm. Elson en collega-ballonvaarder Colin Prescot, die met hem naar boven gaat, hijsen zich in ruimtepakken van Russische makelij. Daarin blijven ze warm en kunnen ze voldoende zuurstof inademen. Beide avonturiers hebben in 1999 geprobeerd als eersten met een ballon de aarde te ronden. Halverwege, voor de kust van Japan, vielen ze echter in zee.

Acht uur duurt straks hun tocht naar boven. Na een verblijf van een uur daar komen ze weer terug naar aarde, en zullen ze met een plons in de Atlantische Oceaan vallen, op naar schatting 250 kilometer van de plaats waar ze omhoog gingen. Hun vlucht zal worden gevolgd door een onbemand vliegtuigje, dat wordt volgestouwd met tv-camera's.

Het oude hoogterecord staat op naam van twee Amerikaanse marine-officieren die 41 jaar geleden enige uren op 34 kilometer hoogte verbleven. In hetzelfde jaar, 1961, heeft een Rus nog geprobeerd hoger te komen. Hij kwam om tijdens zijn parachutevlucht terug naar aarde, net als die Amerikaan die vijf jaar later tijdens zijn poging het leven liet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden