Ballast Nedam voert winst op na rampjaar

Aannemer Ballast Nedam heeft zich hersteld van het rampjaar 1999, toen de winst kelderde. Voor het lopende jaar voorziet het bouwbedrijf een sterke groei van de nettowinst....

ANP

De aannemer heeft voor 2,7 miljard euro aan opdrachten uitstaan, een miljard euro meer dan een jaar geleden. Volgens de directie zijn de orders ook nog van een betere kwaliteit.

Vorig jaar is de nettowinst 138 procent gestegen tot 22,4 miljoen euro (49,3 miljoen gulden). De omzet van Ballast Nedam ging met slechts 5 procent omhoog tot 2,1 miljard euro.

De Nederlandse klussen draaiden het afgelopen jaar goed. In Engeland daarentegen had Ballast een moeilijk jaar. Het resultaat ging met tweederde naar beneden. Net als andere aannemers wil Ballast het tij keren door zoveel mogelijk opdrachten aan te nemen waar niet alleen de bouw, maar ook het ontwerp en het onderhoud in zitten. Dat levert meer rendement op.

Ook blijft het bedrijf steggelen met Saudi-Arabië. De regering is vorig jaar eindelijk begonnen met de betaling van grote orders waarvan de rekening al jaren openstond, maar Ballast wacht nog steeds op 108 miljoen euro. De trage betalingen uit Arabië hebben de aannemer vorig jaar ruim 8 miljoen euro aan rente gekost.

Een tegenslag was verder de vier maanden durende 'gijzeling' door Indonesië van Ballasts grootste baggerschip. De plaatselijke autoriteiten twijfelden aan de vergunning van het baggerbedrijf om zand te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden