Ballast Nedam 'staat te koop'

Ballast Nedam heeft zijn Nederlandse bouwbedrijven afgesplitst en in een aparte onderneming ondergebracht. Hiermee wil het bouwbedrijf naar eigen zeggen voorkomen dat de Nederlandse activiteiten, waar vierduizend mensen werken, de dupe worden van de malaise in de Britse en de internationale divisie....

Analisten zijn echter niet overtuigd. Zij denken dat bestuursvoorzitter René Kottman bezig is het bedrijf te ontmantelen.

'Het is geen helder verhaal', zegt analist Dirk Verbiesen van Van Lanschot. 'Kottman zegt dat hij orde op zaken heeft gesteld in het buitenland. Ik begrijp dan niet waarom hij tegelijkertijd de Nederlandse divisie moet afschermen.' Joost van Beek van Dexia denkt dat 'hij de Nederlandse divisie klaarmaakt voor de verkoop'.

Het eerste bod is binnen. Dit weekend heeft 'een financiële partij' een bod uitgebracht op de Nederlandse activiteiten. De hoogte van het bod en de naam van de bieder wil Kottman niet bekendmaken. Analisten denken aan CVC, dat eerder een deel van Amstelland opkocht, Wedge, een investeringsmaatschappij die tot voor kort een groot belang had in bouwer HBG, en HAL, dat onder meer een belang heeft in baggeraar Boskalis.

De financiële positie van Ballast Nedam is danig verzwakt. De solvabiliteit (de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal) is tot onder de 10 procent gedaald. Over 2002 komt het bouwbedrijf uit op een verlies tussen 135 en 150 miljoen euro. Hierin zit een eenmalige boekwinst van 60 miljoen op de verkoop van de baggerdivisie aan HBG. Door de malaise op de beurzen moet Ballast Nedam 40 miljoen euro naar het pensioenfonds overmaken.

De grootste lekken zitten in de tweede thuismarkt, Groot-Brittannië, en bij de divisie die grote internationale projecten doet. In het eerste halfjaar leed Ballast hier 104 miljoen euro verlies. Inmiddels heeft het bedrijf besloten de internationale activiteiten helemaal te staken en zich te beperken tot thuismarkt Nederland.

Hierdoor halveert de omzet tot 1,1 miljard euro. Ballast Nedam is hierdoor in grootte de vijfde bouwer van het land geworden. Het is de vraag of het zelfstandig kan overleven. Analist Van Beek: 'Ballast zit in alle segmenten van de bouwmarkt, maar blinkt nergens echt in uit.' Het geheel is dan ook geen interessante overnameprooi, denkt hij. 'Het is waarschijnlijker dat een financiële partij het bedrijf in mootjes knipt en het in delen verkoopt.'

Beleggers reageerden enthousiast op het bod van de onbekende financiële partij. De koers schoot met 12,9 procent omhoog naar 3,15 euro. Kottman beloofde dat een beslissing over het bod eerst aan de aandeelhouders wordt voorgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden