‘Balkonspringers’ voor de rechter

Een lid van de Nigeriaanse drugsbende die eerder dit jaar in de Amsterdamse Bijlmer werd opgerold, blijkt zijn vlucht via het balkon van een hoge portiekflat te hebben overleefd.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Enkele verdiepingen lager werd hij alsnog ingerekend, nadat een bewoonster van de flat Kikkenstein de politie had gebeld met de mededeling dat een haar onbekende persoon zich op haar balkon bevond.

Dit werd donderdag bekend toen hij voor de Amsterdamse rechtbank terechtstond tijdens de eerste (pro forma) zitting tegen in totaal acht personen. Zij staan terecht voor grootschalige handel in cocaïne, witwassen van tonnen aan euro’s en dollars, plus het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Een tweede bendelid, codenaam Bishop, is nog steeds spoorloos; onduidelijk is hoe hij wist te ontkomen toen de politie gelijktijdig vier adressen in stadsdeel Zuidoost binnen viel. Mogelijk is ook hij er in geslaagd via het balkon te ontsnappen.

Bij de geruchtmakende politie-operatie in mei dit jaar kwam een Nigeriaan om het leven. Hij werd blijkens de afgeluisterde telefoons ‘Zubi’ genoemd, en was vermeend leider van de bende.

‘Zubi’ gleed uit vanaf de negentiende verdieping en stortte 30 meter omlaag toen de politie zich met geweld toegang verschafte tot de woningen. De man was op slag dood. De gemoederen in de wijk liepen hoog op, de politie werd ‘racisme’ verweten.

Drie andere ‘luchtacrobaten’ (de kwalificatie is van een van hun advocaten) moesten hun vlucht bekopen met levensgevaarlijke verwondingen. Bij alle drie is het levensgevaar geweken, zo bleek gisteren voor de rechtbank, al is de schade nog steeds zichtbaar.

Alle verdachten hebben de Nigeriaanse nationaliteit, met uitzondering van de 35-jarige A.W., een Nederlandse vrouw die in New York is geboren en met haar twee kinderen in Zuidoost woont.

Het verhaal van haar verdediger illustreerde onbedoeld de noodkreet van Elvira Sweet, de stadsdeelvoorzitter van Zuidoost, die naar aanleiding van de vele recente schietincidenten in de Bijlmer deze week vroegtijdig van vakantie is teruggekeerd.

Drugshandel, schietpartijen, illegale woningverhuur aan criminelen en geen respect voor het gezag, zo schreef Sweet op haar weblog, dreigen het imago van het overwegend zwarte stadsdeel opnieuw te bezoedelen.

A.W. had in november vorig jaar op haar naam een woning gehuurd voor een van de Nigerianen. Even later raakte haar zoon, ‘buiten zijn schuld’, aldus de advocaat van de vrouw, betrokken bij een schietpartij. Hij werd zwaar verwond. In mei dit jaar kwam hij weer thuis. Nog geen dag later werd zijn moeder aangehouden wegens vermeende connecties met de Nigeriaanse drugsbende.

‘Nog geen korreltje cocaïne is bij haar gevonden. Haar gezin is sinds haar aanhouding een puinhoop’, vertelde haar advocaat. Daarom zou ze direct uit haar voorlopige hechtenis moeten worden ontslagen.

De officier van justitie maakte daarop een kanttekening: de vrouw is na november geregeld gesignaleerd in de ontmantelde woningen, bovendien zou zij een verhouding hebben gehad met een van de verdachten, zij moet derhalve hebben geweten wat er gaande was. De rechtbank oordeelde dat de vrouw vooralsnog in hechtenis blijft.

Komende maanden volgt aanvullend onderzoek. Inhoudelijk wordt de zaak pas volgend jaar behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden