Balkonscène mondt uit in kat-en-muisspel met ME

Een uur na de overwinning van Feyenoord op Borussia Dortmund, woensdagavond in de finale van het toernooi om de UEFA Cup, krijgen de tienduizenden die zich op de Coolsingel staan te vervelen, eindelijk een verzetje: een spontane balkonscène op het stadhuis....

Van onze verslaggever

Een jonge supporter klimt langs stellingen tegen de linkerkant van de gevel omhoog en springt op het bordes. Onder luid gejuich drapeert hij een Feyenoord-vlag over de balustrade. Anderen volgen zijn voorbeeld. Een poster van Pim Fortuyn wordt op nog luider gejuich onthaald.

Voor velen is dit het hoogtepunt van het overwinningsfeest. Weer een uur later veegt de Mobiele Eenheid het plein schoon. Gewone charges door ME'ers met helm, schild en wapenstok blijven goeddeels achterwege. Ditmaal wordt een nieuwe tactiek beproefd, die even risicovol als effectief is: ME-bussen rijden eenvoudigweg met een vaartje van enkele tientallen kilometers per uur op de menigte in. Die stuift uiteen. Veel mensen gillen, sommigen lachend van opwinding, anderen van pure angst. Binnen enkele ogenblikken is het weggedeelte voor het stadhuis leeg. Veel feestgangers besluiten op dat moment dat het leukste deel van de avond achter de rug is en vertrekken.

Enkele duizenden blijven achter en beginnen aan een kat-en-muisspel dat op kleinere schaal een afspiegeling lijkt van de rellen van 1999, toen een huldiging van de voetbalploeg compleet uit de hand liep. Groepen jongeren bekogelen de ME-linies met flessen en stenen, beschadigen auto's, slaan abri's kort en klein, gooien ruiten van kantoren en winkels in en roven etalages leeg. Vooral rond het Churchillplein moeten winkels het ontgelden.

Veel raddraaiers geven de politie de schuld van de ontsporingen. Vooral de afsluiting van het Stadhuisplein zet kwaad bloed. De gehele avond en vooral tijdens de wedstrijd vierden duizenden daar feest. De toeloop was zo groot, dat degenen die na de wedstrijd kwamen er niet meer bij konden. Toen de fanatiekste aanhang even na elven arriveerde, was het plein al hermetisch afgesloten met zwarte hekken, linies ME en daarvoor een eenheid bereden politie.

'Uit veiligheidsoverwegingen mag niemand het plein meer op', klinkt het om de paar minuten. Daarop zoeken de aanwezigen ander vertier. Een tijdje vermaakt de menigte zich met spreekkoren en de genoemde balkonscène. Dan blijkt iemand te weten hoe een geparkeerde hoogwerker bediend moet worden. Onder luid gejoel wordt het gevaarte zover mogelijk uitgeschoven, de lucht in tegen de gevel van het stadhuis op. De ME wordt naar de trappen van het stadhuis gedirigeerd. Langzamerhand wordt de stemming grimmiger en vliegen meer projectielen richting de ME'ers. Als midden tussen hen in vuurwerk ontploft is het welletjes.

In de uren die volgen bewijst de hermetische afsluiting van de Lijnbaan zijn waarde. De winkels blijven gespaard voor de massale plunderingen van drie jaar eerder. Bovendien blijkt het voor de politie veel gemakkelijker om groepen geweldplegers op de overgebleven routes achteruit te drijven. Binnen een half uur zijn alle relschoppers verspreid en ver buiten het zicht gedreven van de feestvierders op het Stadhuisplein. Het risico van grootscheepse escalatie is in de kiem gesmoord.

Alleen rond het Hofplein gaat het na vier uur 's morgens nog goed mis, wanneer een groep fanatieke Feyenoord-aanhangers door ME-linies breekt. Volgens ooggetuigen maakt de overmacht aan ME'ers die de achtervolging inzet zich in sommige gevallen schuldig aan buitensporig geweld.

Op een persconferentie donderdag rept de Rotterdamse burgemeester Opstelten met geen woord over geweldsexcessen aan politiezijde. De ME zag zich geconfronteerd met 'tuig van de richel' en 'klootzakken', aldus Opstelten. Hij erkent dat er fors was opgetreden maar noemt de maatregelen succesvol.

De politie heeft 170 mensen opgepakt. Van die groep zat donderdagavond nog een veertigtal vast. 'Ze moeten keihard worden aangepakt en blijven vastzitten tot de rechtszitting', aldus de burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden