Balkonkip met venijnige strikjes

LOETHE OLTHUIS

Wist u wat een balconette is? Ik niet. Totdat de dame in de lingeriezaak waar ik altijd mijn degelijke beha's koop, me erop attendeerde. 'Probeer 'm nou', drong ze aan. En overhandigde me een fröbelding dat voornamelijk geconstrueerd leek te zijn uit kant, baleinen en babyblauwe strikjes. En voor ik nu verder ga: heren, leuk dat u deze Volkskeuken leest, maar ga maar even iets voor uzelf doen, de auto slopen of naar de bouwmarkt of zo. U kunt weer inhaken bij het recept.

Ik trok de balconette aan. En wauw! Meteen zaten mijn borsten weelderig op de eerste rang, zoals mondaine, fin de siècle-schoonheden op een rococo-balkon. Bedwelmd door dit effect heb ik er voor een astronomisch bedrag meteen nog een tweede, roodgestrikte zwarte bij gekocht. Maar helaas. Thuis bleken balconettes wat minder praktisch. Puur, ja, dan zijn ze prachtig. Maar draag ze onder een glad T-shirt en je ziet eruit als een kruising tussen Jane Mansfield en een opgezette walvis. Een dikke wintertrui gaat net, al haken de strikjes venijnig in de wol. Een balconette is namelijk maar voor één ding bedoeld: om héél even te dragen, en hem dan meteen weer uit te laten doen. Ik neem aan dat Kate M. op huwelijksreis een koffer vol meeneemt.

Het praktisch nut terzijde, hebben de balconettes mij wel geïnspireerd tot onderstaand gerecht. Eet kippenpoten in plaats van -borsten, was onlangs het nuttige advies van mijn mannelijke culi-collegae. Maar sorry jongens, dat is in dit geval toch niet helemaal hetzelfde.

Gestoomde kipfilets met farfalle (voor 4 personen)

2 gelijke, biologische kipfilets

375 g farfalle (strikjespasta), wit of tricolore

250 ml biologische slagroom

1 rood pepertje, zonder zaadjes, gehakt

¿ kippenbouillonblokje

2 bosjes lente-ui, schoongemaakt, in ringetjes

150-200 g kerstomaatjes, gehalveerd

Laat de kip op kamertemperatuur komen. Breng een ruime pan halfvol water aan de kook. Zet er een stoommandje op, of gebruik een metalen zeef. Leg de filets erin, dek af met een passend pannendeksel en stoom ze in 14 tot 15 minuten net gaar (afhankelijk van de grootte).

Kook intussen de pasta beetgaar in gezouten water. Doe de slagroom, peper, het bouillonblokje en de pastis in een pannetje en laat ongeveer 4 minuten inkoken; voeg lente-ui en tomaat toe (bewaar wat ui voor garnering) en laat nog een minuutje sudderen. Giet de pasta af en meng met de saus. Maak op smaak met zout en peper. Leg de kipfilets in het midden op een warme schaal, tegen elkaar aan, bestrooi licht met zout en peper, schep de pasta er omheen en bedek het geheel met de rest van de lente-ui.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden