Balkenende

'Heeft Balkenende gewonnen pap?', vroeg mijn oudste dochter het hele weekend. 'Heeft Balkenende gewonnen?' Ze had het over het lijsttrekkersdebat van vrijdag, maar sprak in de gemoedstoestand van Idols dat zaterdagavond werd uitgezonden en waar ze al een week naartoe had geleefd....

Martin Bril

'Nee, ik geloof het niet', antwoordde pap, voorzichtig.

'Wie dan? Toch niet die ene, die kale, hoe heet-ie?', ging mijn dochter verder. Zij is inmiddels tien en heeft groen haar en een streng, zwart brilletje.

'Marijnissen?'

Ja, die, dat vind ik een engerd', riep ze uit.

'Ik denk dat Wouter Bos heeft gewonnen', zei ik.

'Is die van Groen Links?'

Daarop moest ik een teleurstellend antwoord geven.

Groen Links doet het goed onder kinderen, net als de Partij voor de dieren, maar die mag niet meedoen aan het lijsttrekkersdebat van het Jeugdjournaal. Onbegrijpelijk vinden we dat hier in huis, niet in de laatste plaats omdat er maar een orca de Westerschelde in hoeft te zwemmen of het Jeugdjournaal staat op de dijk te filmen.

Ook populair is Balkenende. Dat is minder verklaarbaar. Over dieren heb ik hem tenminste nog nooit gehoord, zelfs niet over het milieu in ruimste zin des woord. De gelijkenis met Harry Potter is het ook niet, Balkenende lijkt op Mr. Bean, de creatie van Rowan Atkinson - dat vervelende mannetje in die mini. Het moet dus iets anders zijn dat kinderen in Balkenende trekt.

Misschien dat hij niet ver van ze af staat.

Misschien dat ze in hem ook een kind zien.

Blij en opgewonden, stoer.

Een jongetje dat even aan het stuur mag zitten.

Dit weekend zagen we ook het reclamespotje dat het CDA voor Balkenende heeft gemaakt. Een heel boeiend filmpje, door het aangrijpende gebrek aan inhoud. Zo zien we Balkenende op het CDA-congres in Utrecht achter het spreekgestoelte, met in de verte een doventolk. Wat zegt hij?

Dit: 'Dames en heren, het vertrouwen in mij is hartverwarmend. Als je dat proeft hier vandaag, maar ook de afgelopen weken en maanden in al die brieven en e-mails die je krijgt. Geloofwaardige politiek is niet de kiezer naar de mond willen praten, maar durven staan voor je eigen uitgangspunten, idealen en oplossingen.'

Over die laatste drie dingen geen woord.

Verderop in het filmpje zit Balkenende achterin de regerings-BMW. Hij zegt: 'Waarden en normen zijn enorm belangrijk. Ook in het onderwijs. En hoe kan dat? Dat kan door verplicht te kiezen voor een vak als levensbeschouwing, maatschappelijke oriëntatie waarin je het debat over waarden en normen inhoud kunt geven.'

That's it!

Wat kinderen waarschijnlijk ook in Balkenende herkennen, is zijn manier om onder de waarheid uit te komen; zijn ontwijkende antwoorden, zijn vage gemeenplaatsen, het schichtige kijken - de juf zal ook weleens iemand voor de klas roepen die er een potje van heeft gemaakt, maar dat in alle toonaarden ontkent en zich in alle bochten wringt. Vanaf een bepaald punt kun je niet meer terug, dat is de situatie waarin Balkenende verzeild is geraakt. Er komen pipse dagen aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden