Balkenendes Uur U

Het is de vraag wat erger is: terugkomen op je werk en merken dat niemand je gemist heeft of terugkomen op je werk en merken dat alles uit de hand loopt....

De komende maand is cruciaal voor het gezag van de minister-president. De premier hervat vandaag officieel zijn werkzaamheden met de ondertekening van de Europese Grondwet door de 25 regeringsleiders van de Europese Unie. Op zichzelf is het dossier van dit 'Grondwettelijk Verdrag' al enerverend genoeg. De noodzakelijke goedkeuring van het verdrag door de nationale parlementen is immers absoluut geen formaliteit.

In verscheidene landen zullen referenda plaatsvinden en de kans dat één van de lidstaten een veto over de Europese Grondwet uitspreekt - en daarmee het Verdrag torpedeert - is aanzienlijk. Het compromis dat op 18 juni van dit jaar werd gesloten is alleszins verdedigbaar. Maar het zal niet meevallen in een klimaat van euroscepsis zoiets ingewikkelds als de inrichting van de Europese Unie aan de kiezers uit te leggen.

Tijdens zijn Europees voorzitterschap zal Balkenende van dit dossier geen last meer hebben. Daarvoor in de plaats zijn evenwel nieuwe problemen gekomen. Acuut is de crisis rond de geaborteerde nieuwe Europese Commissie.

Balkenende heeft zich altijd laten voorstaan op zijn uitstekende contacten met commissievoorzitter Barroso. Die goede verstandhouding heeft geleid tot de zware portefeuille voor Neelie Kroes in de nieuwe Commissie. Nu de onhandige Barroso bakzeil heeft gehaald, dreigt Kroes meegesleurd te worden in het verzet van het Europees Parlement tegen de homofobe aartskatholiek Buttiglione.

Om Kroes uit de wind te houden, zit er voor Balkenende weinig anders op dan Berlusconi te bewegen een nieuwe Italiaanse kandidaat voor te dragen.

Naast een snelle oplossing van de crisis-Barroso moet Balkenende de kwestie-Turkije tot een goed einde zien te brengen. Hier is het CDA-fractievoorzitter Verhagen, die door Balkenende tot de orde geroepen moet worden. Verhagen verzet zich tegen het begin van onderhandelingen tussen de EU en Turkije in 2005. Maar Turkije kan niet langer aan het lijntje worden gehouden.

Ten slotte is het gezag van Balkenende in het geding bij de heropende besprekingen tussen vakbeweging en kabinet. Formeel kan het kabinet zijn plannen met levensloop, prepensioen, WAO en WW gewoon doorzetten. Maar wanneer een vergelijk met de vakbeweging uitblijft, brokkelt niet alleen het maatschappelijk draagvlak van het kabinet verder af, maar zullen de spanningen tussen de regeringsfracties en de ministers alleen maar toenemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden