'Balkenende zou als student flink duur af zijn'

Hadden Jan-Peter Balkenende, Alexander Pechtold en Hans Hoogervorst gestudeerd in tijden van het studie-systeem dat staatssecretaris Rutte van Onderwijs (VVD) wil invoeren, dan hadden zij respectievelijk 25 duizend, 41 duizend en 17 duizend euro collegegeld moeten betalen....

In de plannen van Rutte krijgen studenten vanaf 2007 leerrechten, waarmee zij onderwijs kunnen inkopen. De meeste universitaire studenten mogen zes jaar studeren, hogeschoolstudenten vijf jaar. Na die periode mogen de onderwijsinstellingen het wettelijke collegegeld van 1500 euro loslaten, en zelf de hoogte ervan bepalen.

Vorige week werd duidelijk dat de Technische Universiteit Eindhoven 8150 euro instellingscollegegeld zal vragen. De Universiteit van Amsterdam komt uit op een bedrag tussen de negenduizend en vijftienduizend euro per jaar.

Volgens de gegevens die de studentenvakbond heeft verzameld, zou dat premier Balkenende (acht jaar studie, geschiedenis en rechten), minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing (tien jaar, rechten en kunstgeschiedenis) en minister Hoogervorst van Volksgezondheid (zeven jaar, geschiedenis) duur komen te staan. De LSVb is daarbij uitgegaan van een instellingscollegegeld van achtduizend euro per jaar.

Onder de parlementsleden zouden CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven (twaalf jaar, kunstgeschiedenis, rechten en fiscaal recht) en SP-Kamerlid Fenna Vergeer (twaalf jaar, sociologie, Engels, Duits) de meeste kosten hebben gemaakt, op de voet gevolgd door CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen die volgens de LSVb twaalf jaar over zijn studie geschiedenis deed. Hans van Baalen (VVD) had 41 duizend euro collegegeld moeten neertellen voor de tien jaar die zijn studie rechten in beslag nam.

Rutte zelf deed zeven jaar over zijn studie geschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden