Balkenende ziet geen heil in vrijage met PvdA

CDA-leider Balkenende wantrouwt de PvdA als mogelijke coalitiepartner. Balkenende: 'De PvdA neemt gemakkelijk afstand van eerder ingenomen standpunten. Als ze dat in een regering ook doen, komt de stabiliteit van die regering in gevaar....

De CDA-leider zei dat zondag na het lijsttrekkersdebat van het Radio 1 Journaal en het tv-programma Buitenhof. In het debat maakte PvdA-aanvoerder Bos duidelijk dat hij niet wil tornen aan de grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Bos pleitte onlangs nog voor een acceptatieplicht, waardoor bijvoorbeeld christelijke scholen islamitische leerlingen moeten toelaten.

Daarmee haalde Bos het christelijk onderwijs onderuit, stelde Balkenende zondag. De CDA'er zei dat een school op reformatorische grondslag andersdenkenden moet kunnen weigeren. Bos kwam daarop met een nieuw voorstel: geen verplichting, maar een oproep aan alle schoolbesturen om achterstandsleerlingen toe te laten.

Balkenende vroeg zich na het debat ook af of hij met de PvdA zaken kan doen als het gaat om levensbeschouwelijke kwesties als euthanasie en abortus. Een dag eerder had hij bij de EO-tv verklaard dat de paarse wetgeving moet worden geëvalueerd, inclusief de opheffing van het bordeelverbod. Hij opperde herinvoering van dat verbod, omdat er sprake zou zijn van een groot illegaal circuit.

Tijdens het debat kruisten Balkenende en Bos de degens over het gedogen van drugsgebruik. Volgens Balkenende is Nederland te soft geworden. Hij noemde als voorbeeld dat de productie van xtc verboden is, maar dat gebruikers op houseparty's pillen kunnen laten testen.

Volgens Bos is het beter dat die tests plaatsvinden dan dat ouders slapeloze nachten hebben als hun kinderen uitgaan.

Ook met coalitiepartner VVD zat Balkenende niet steeds op een lijn. Zo stelde hij dat dat het kwartje van Kok, een accijnsverhoging op brandstof, niet moet worden teruggegeven aan automobilisten. VVD-leider Zalm betichtte hem van woordbreuk: 'Beloofd is beloofd.'

Een vinnige discussie ontstond over de bestrijding van criminaliteit. Balkenende, Zalm en Herben (LPF) pleitten voor minimumstraffen. Omdat de straffen elders hoger zijn, heeft Nederland een aanzuigende werking op criminelen, aldus Balkenende. GroenLinks-leider Halsema noemde zwaarder straffen 'symboliek'. De rechterlijke macht moet volgens haar worden uitgebreid, watnodig is om sneller te kunnen straffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.