Balkenende wil Wilhelmus ook zonder Beatrix

Minister-president Balkenende gaat onderzoeken of het Wilhelmus toch gespeeld kan worden als koningin Beatrix niet aanwezig is bij ontvangsten van buitenlandse gasten....

Volgens het militair protocol wordt bij de ontvangst van een buitenlandse collega door de minister van Defensie het volkslied van de gast gespeeld en niet het Nederlandse volkslied. Tot in de jaren tachtig werd het Wilhelmus wel gespeeld, maar het protocol is destijds in opdracht van koningin Beatrix aangepast. In plaats van het Wilhelmus wordt nu De jonge prins van Friesland gespeeld.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans zei in het overleg over het komende EU-voorzitterschap van Nederland: 'Het kan me niet schelen of Frans Bauer het Wilhelmus zingt, maar zo'n raar deuntje hoeft voor mij niet. Voor mij is nu wel duidelijk dat het protocol aangepast wordt, anders zal Balkenende dit nooit hebben gezegd.'

Achtereenvolgende ministers van Defensie hebben zich gestoord aan de wens van koningin Beatrix. De huidige minister Kamp maakt er echter een punt van, zegt een diplomaat.

Naar nu blijkt mag minister-president Balkenende het Nederlandse volkslied ook niet laten spelen als hij bij een officieel bezoek zijn Belgische of Duitse collega ontvangt. Het blijft dan bij het volkslied van de gast. Als Balkenende zelf een officieel bezoek aflegt, worden twee volksliederen gespeeld.

Op de website van het Koninklijk Huis ontkent de Rijksvoorlichtingsdienst dat koningin Beatrix ooit gezegd zou hebben: 'Het Wilhelmus is van mij.' Het citaat in het bericht in de Volkskrant van 5 juni was mede gebaseerd op twee anonieme bronnen. Deze bronnen willen dat hun identiteit niet openbaar gemaakt wordt.

De Rijksvoorlichtingsdienst gebruikt zijn website al enige tijd om berichtgeving in de media te becommentariëren. 'Tot nu toe waren de enige middelen een rechtszaak of een brief naar een auteur of diens uitgever', zegt RVD-directeur Chris Breedveld.

Vorige week is de Rijksvoorlichtingsdienst begonnen met zijn toelichtingen. In het weekblad HP/De Tijd schreef de columnist Diplomaticus dat de Oranjes een groot feest zouden hebben gehad op de avond na het overlijden van prinses Juliana. Op drie A-viertjes worden de beweringen in de column bestreden.

De RVD zal niet ingaan op feitelijke onjuistheden in de roddelpers vanwege de hoeveelheid werk die dat zou opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.