Balkenende wil voorlopig niet meer met PvdA

Demissionair premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende wil na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni niet regeren met de PvdA.

ANP

Hij noemde een nieuwe coalitie met de PvdA van Wouter Bos dinsdag bij RTL Z niet geloofwaardig. ‘De kiezer zou het ook niet begrijpen als je nu het kabinet laat vallen om een paar maanden later weer door te gaan’, aldus Balkenende.

Ook PvdA-leider en oud-vicepremier Wouter Bos zei maandag al dat hij voorlopig even niet moet denken aan een nieuwe coalitie met het CDA. Hij heeft er zijn ‘bekomst’ van hoe het de afgelopen jaren is gegaan toen hij in het kabinet te maken had met het ‘harde, conservatieve en neoliberale’ deel van het CDA.

Verhagen

CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken liet dinsdag in De Telegraaf merken nog maar weinig vertrouwen te hebben in de PvdA. De samenwerking in het vorige week gevallen kabinet was volgens Verhagen een verstandshuwelijk. In de toekomst moeten afspraken met de PvdA nog harder vastgelegd worden, aldus Verhagen. ‘Als ik kijk naar wat ze nu zeggen, zal dat een regeerakkoord worden met twintig regels achter de komma. Want als je niet iedere punt en iedere komma vastlegt, proberen ze eronderuit te komen.’

Verhagen betoogde nogmaals dat hij alles had overlegd met de PvdA. ‘Ik sta toch niet voor de kat zijn staart wekenlang met Bos en Koenders over een nieuwe missie in Uruzgan te onderhandelen? Het verzoek van de NAVO was een eis van de PvdA. Er is tot in detail gesproken over aantallen militairen, over functies. Dan hadden ze meteen moeten zeggen: ‘Het is onbespreekbaar.’ Dit is geen bezigheidstherapie!’

Optie-Uruzgan

Balkenende zei bij RTL Z dat hij het volstrekt eens is met Verhagen. Als de PvdA niet over Uruzgan had willen nadenken, hadden de PvdA'ers begin januari nee moeten zeggen, toen Verhagen de optie naar voren bracht. Volgens Balkenende heeft de PvdA de ‘optie-Uruzgan’ ‘wekenlang boven de markt laten hangen’. De PvdA wilde volgens Balkenende een verzoek van de NAVO, aldus Balkenende. ‘Je voldoet aan alle wensen en verlangens en plotseling zegt men nee. Nou, dat kan niet’, aldus de premier.

Wouter Bos en Jan Peter Balkenende in de Tweede Kamer. (Martijn Beekman/ de Volkskrant) Beeld Martijn Beekman
Wouter Bos en Jan Peter Balkenende in de Tweede Kamer. (Martijn Beekman/ de Volkskrant)Beeld Martijn Beekman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden