Balkenende wil toch eerst met PvdA praten

CDA-leider Balkenende wil toch als eerste met de PvdA praten over de vorming van een regering. Dat heeft Balkenende informateur Donner maandag laten weten. PvdA-leider Bos noemde de verklaring van Balkenende 'een hele grote stap in de goede richting'...

De verkiezingsuitslag wijst het meest in de richting van een kabinet van CDA en PvdA, zei Balkenende na afloop van zijn gesprek met Donner.

Tot nog toe had Balkenende als enige fractieleider verschillende mogelijkheden voor een nieuw kabinet open gehouden. Samenwerking met de sociaal-democraten noemde hij vorige week nog ‘een groot risico’.

De CDA-leider benadrukte maandag dat de inhoudelijke verschillen tussen CDA en PvdA nog steeds bestaan. Die doen zich vooral voor op financieel-economisch terrein en bij de vernieuwing van het onderwijs en de zorg. ‘Maar we moeten met open vizier met elkaar praten’, aldus de CDA-leider.

‘Er moet een houding ontstaan van: wij zijn on speaking terms met elkaar.’ Balkenende verwacht dat de inhoudelijke besprekingen van CDA en PvdA eind deze week, of anders begin volgende week, kunnen beginnen.

PvdA-leider Bos noemde de verklaring van Balkenende maandag een 'hele grote stap in de goede richting'. Wel fronste hij de wenkbrauwen bij het gebruik van het woord 'eerst' door de CDA-voorman. 'Met wie wil hij daarna nog praten dan?', zei Bos na zijn gesprek met informateur Donner.

Bos vindt het zaak snel met de onderhandelingen te beginnen. Volgens hem zou het logisch zijn als in die volgende fase ook een informateur van PvdA-huize aanschuift bij Balkenende, Bos en Donner, zodat er 'evenwicht is in het informatieteam'.

Bos gaat ervan uit dat hij ook voor de onderhandelingen nog een keer met Donner en Balkenende zal praten, maar dat mag wat hem betreft dan niet te veel over de inhoud gaan. Alleen de financieel-economische kopzorgen zullen in grote lijnen de revue passeren, denkt de sociaal-democraat.

Informateur Donner had eerder maandag verklaard drie mogelijkheden om te komen tot een meerderheidskabinet te onderzoeken. Naast CDA-PvdA zijn dat voortzetting van de huidige coalitie van CDA, VVD en LPF en Paars-3, dat een nipte meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer heeft.

De informateur denkt zijn verkenningsopdracht binnen een week af te ronden. Donner ontvangt maandag vrijwel alle fractieleiders.

Donner gaat er van uit dat zijn opdracht niet zal mislukken. 'Het zou me hogelijk verbazen en het zou een teken zijn van de droevige staat van de democratie als er geen meerderheidskabinet te vormen zou zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden